L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

3 de desembre del 2019

Hui plou



En algun moment de la pubertat vaig descobrir RNE 2, la "Clàssica". No sé a quina hora de la nit feien un programa que no recorde ben bé com s'anomenava, però al final el locutor feia cinc cèntims de què s'emetria en el programa següent. En un de tants programes, anuncià una cantata de Bach. N'havia escoltades unes quantes, amb el walkman, per les nits, a l'habitació. M'havien captivat: vaig decidir no faltar a la cita i gravar l'efemèride.

Sí, gravar-la. La tecnologia del «rec»... Llavors ens semblava que no hi hauria res més enllà! Encara tinc la cinta de cassette on hi ha la gravació de la cantata BWV 93, «Wer nur den lieben Gott läßt walten». Era la tecnologia de llavors... Avui, ha millorat molt. La buscava i no recordava el número de catàleg, però sí el ritme del primer dels versos. L'he trobada en un moment.

Però és clar, sabia què buscava. I és que passa una cosa: Internet és un gran pallar on, si no saps que hi ha una agulla, esdevé un cúmul de merda gegant.

Però jo sabia que l'agulla hi era. Per això he acabat escoltant aquesta obra sublim veient ploure, després d'un dia llarg i satisfactori.

És el que té ser «antic»... El walkman deu estar per algun calaix de cals pares. No recorde haver-lo llençat...

Bach, pluja, tardor, escola. 

Gaudiu!




1 de desembre del 2019

Bany de realitat

Ahir vaig voler comprar a última hora un regal. A corre-cuita. Aní al centre comercial més proper... Black Friday. Vaig submergir-me, de manera sobtada, en la realitat que sovint defugisc. Horrorós.

Ja podem fer discursos sobre el canvi climàtic, l'ecologia, el medi ambient i la biodiversitat. Si no relacionem tot això amb el que ahir vaig presenciar, no servirà de res. Horrorós!

La xiqueta aquesta amb cara d'estar empanada, que done discursos, que done. Hui he llegit que hi hagueren embussos pel centre durant el vespre de divendres a propòsit del Black Friday: qui sap si els conductors dels cotxes l'escoltaven per la ràdio mentre esperaven, pacientment, arribar a l'aparcament més proper.

Realitat.

Puta realitat. Horror.

(Se'n diu capitalisme. L'objectiu: el consum de béns sense mesura. Ens tenen subjugats).

18 de novembre del 2019

Passejar, mirar i admirar


No sé per què exactament, però la veritat és que sempre fa goig passejar per Ciutat Vella. Un passeig que si es fa amb el tercer ull de l'objectiu d'una càmera, sempre acaba mostrant perspectives ignotes, racons desconeguts, detalls desapercebuts. Valéncia! Potser n'estiga enamorat i no siga del tot objectiu, però la veritat és que els carrers, els arbres, els jardins, les pedres... enamoren!

Fa un parell de setmanes, amb l'excusa d'haver rebut la meua nova càmera, vaig fer de turista per ciutat: visita guiada a l'església dita del Temple.

Parterre: escultura a Jaume I a la plaça d'Alfons el Magnànim.
El nomenclàtor i els monuments commemoratius estan una
mica marejats.
El racionalisme, sota el meu punt de vista, ha deixat
una empremta impressionant a ciutat, si bé poc valorada.


Sant Andreu

La fàbrica gòtica de Sant Martí



El moment ideal per captar el duplicat ombrívol.




La Creació.

Un gòtic caracteritzat per... l'horitzontalitat.
Les flames dels campanars barrocs al capvespre.

Bèsties


De camí a Santa Maria de Montesa.
VISITA AL TEMPLE



Des d'un punt de vista històric, l'actual església del Temple mai pertangué als templers: la construcció neoclàssica data de segles després de l'abolició de l'ordre. Però malgrat això, pertangué a l'ordre militar de Santa Maria de Montesa, ordre creada ex professo amb l'objectiu que el ric patrimoni templer no acabara en mans de la congregació forània de Sant Joan de l'Hospital. Jaume II el Just va fundar, doncs, aquest nou ordre militar que, junt a Sant Jordi d'Alfama, tingué un paper clau en la defensa dels territoris de l'antic Regne de Valéncia.

Després del gran terratrèmol que al segle XVIII va assolar l'antic castell templer de Montesa, els monjos cavallers van aconseguir el permís del monarca per traslladar la seua seu al Cap i Casal. Van construir llavors aquest monestir en un estil neoclàssic que seguia fil per randa els dictats de l'Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid: no es d'estranyar que molts dels seus elements, com els campanars, siguen calcats als de San Francisco el Grande de la capital del reino. La construcció fou dissenyada per Miguel Fernàndez, el qual va seguir les directrius del seu mestre, Francesco Sabatini. Per fora, austeritat i senzillesa basades en l'art antic. A dins, un bon grapat de tresors artístics que se salvaren dels estralls de la Guerra Civil: el baldaquí, obra del mateix Miguel Fernàndez; els frescos de Vergara; la magnífica pintura de Santa Maria de Montesa i Sant Jordi d'Alfama, de Camarón; les arquitectures fingides de Filippo Fontana o l'escultura de Jesús ensenyant al Temple de Ponzonelli. Alguns elements interessants, com la làpida sepulcral de Bernat Despuig, XIIè mestre de l'ordre, o l'escultura orant de Llançol de Romaní, XIIIè mestre de l'ordre, foren duts des de les ruïnes del castell, junt amb una portada renaixentista que actualment està situada al pis superior del claustre.

En eixir, la fredor de la tardor, la nit que s'havia avançat potser massa. Hora de submergir-se al niu de verd del Túria amb la bicicleta de camí a casa.

Un bon arròs + art +  Valéncia + tardor + història: començava el cap de setmana.


Segons la llegenda, fou en aquest lloc on els cabdills
musulmans van hissar el penó de la Conquesta, gest
que indicava la rendició de la ciutat davant de les hosts cristianes.


Arquitectures fingides de Fontana junt amb elements arquitectònics
del baldaquí de Fernàndez.


Frescos del presbiteri, de Vergara: Ascensió i
Coronació de la Mare de Déu.

Llançol de Romaní, orant, procedent del Castell de Montesa.


Camarón, un dels pintors de la cort
més destacats del XVIII
Llosa sepulcral de Bernat Despuig


Els redemptoristes, que ocuparen l'església durant vora un segle,
van deixar-hi la seua empremta.
Sant Fermí
Capella de Sant Jordi o de la Comunió: va allotjar la
relíquia del crani d'un sant que diuen que no va existir.
L'obra de Ponzonelli

Capvespre... Cri, cri, cri

1 de novembre del 2019

Derrota o victòria?

Camí fresat cap al castell del Real
9 d'octubre. Després del marmoló d'aquell senyor que, indignadíssim, ens retreia que haguérem anat a un poble com aquell tenint «la bandera» recorrent els carrers de ciutat, vam començar l'ascensió al castell del Real des de Marines el Vell. Aqueix és un dels paratges millor conservats de la Calderona: bosc mediterrani entre camps d'oliveres i antics garroferars abandonats, ara envaïts pel bosc i el matoll.

I allà estàvem, en l'aniversari de la caiguda de València —o de la presa, segons des d'on es mire—, badant i xarrant a una fortificació des d'on el derrotat es defenia de les incursions del nord cristià. El castell del Real formava part, en efecte, d'una línia de fortificacions que des de Sagunt a l'Horta protegia aquest sector muntanyós de les ràtzies cristianes. Va ser una de les últimes fortaleses musulmanes en ser derrotada per les hosts de Jaume I. Quin millor nom que aquest, del «reyad» o jardí, estant com està en el bell mig d'aquell paratge? (Reyad vol dir, en àrab, jardí, i el mot és l'origen dels nostres Reals).

Badant i xarrant alegrement en el castell el dia de la commemoració de la derrota, o la victòria. Potser siguen coses de la Postmodernitat. Altrament, a mitjan de camí de tornada vam parar al poblat morisc de l'Olla, que conserva algunes cases i una torre defensiva d'inicis del segon mil·lenni. Un grup de joves ha fet de les ruïnes la seua llar i ens explicava com s'ho han muntat. Entre d'altres coses, han recuperat les antigues canalitzacions amb què els moriscos feien arribar l'aigua del barranc fins a l'Olla i, després, a l'olla.

Calderona, tan a prop!

L'empedrat original, que deu datar del s. XVII o XVIII
Marines el Vell, pràcticament deshabitat.


Primeres imatges del castell del Real




El Gorgo, des del castell
Marines



Interior de la torre de l'homenatge




Poblat morisc de l'Olla







I fi. Assedegats.