L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

17 de juliol del 2025

Cronologies

Sota el teix de El Ombradal
I

«La iconografía religiosa de la civilización ibérica recogió elementos de origen diverso que reelaboró e integró en sus expresiones plásticas, puesto que las creaciones de las zonas sirio-fenicia, egipcia, chipriota y griegas, transmitidas inicialmente por los fenicios o por los griegos anatolios, se difundieron por el Mediterráneo divulgando tanto imágenes como ideas o creencias. Si bien, más tarde, pudieron ser los púnicos matizados por lo griego suritálico quienes pudieron haberlas hecho llegar a las tierras del extremo occidente, cuando lo llamado orientalizante en períodos anteriores era ya parte integrante de las distintas facies culturales del Mediterráneo occidental.
Las relaciones generales que existieron entre los distintos pueblos de la cuenca mediterránea parecen responder a la realidad de unos influjos auténticamente orientalizantes originarios de Mesopotamia y adoptados en la Alta Siria, sumados  a una aportación griega asimiladora de connotaciones egipcias, consecuencia tanto de las estancias de jonios en aquel país como de las relaciones políticas y comerciales, y también asimismo a la existencia de puntos de encuentro como Chipre, que provocaron la consecuente adaptación de tipos e iconografía a la vez que una tamización de ideologías. De este modo, debido a las comunicaciones entre pueblos, fueron captándose y generalizándose los influjos citados que se mantuvieron y disolvieron en el área del Mediterráneo Occidental, impregnado de su contenido a aquellas culturas en que incidieron: Etruria, Cartago e Iberia, alimentadas esencialmente por los focos difusores de la zona suritálica y de la Sicilia griega.»

Aquest és un paràgraf de l'estudi de Rafael Ramos titulat Los íberos. Imágenes y mitos de Iberia. Si l'escric ací, és pel fet que faria col·lapsar el cervell (si en tenen) d'aquells defensors de les essències pàtries, i de la moda tan sovintejada pels reaccionaris de parlar de les arrels cristianes d'Europa: el cristianisme, en realitat, estaria ja en el tronc d'un arbre que té les arrels a Àsia i Orient, a Egipte i l'Àfrica negra, i també en les cultures nòrdiques que aviat van deixar la seua empremta en la cultura europea. El cristianisme, en efecte, no s'explica sense les creences sumèries, la deriva religiosa de l'antic Egipte o el sincretisme religiós existent a Palestina durant el primer mil·lenni abans de Crist. Però, què li farem... Alguns, creient que el tronc són les arrels, corren el risc de talar l'arbre per trasplantar-lo, ja mort, a una realitat inexistent: la d'una cultura invariable, "original" i monolítica, a defendre d'una alteritat tan inventada com la pròpia identitat. 

II

Parlant d'arbres, la darrera excursió que fiu en la meua escapada de Pasqua va portar-me de Cantavieja al teix de El Ombradal: un arbre que pot tenir perfectament uns dos mil anys. Resulta curiós: ell no, però sí els seus progenitors van presenciar, mentre creixien lentament, tots aquests canvis, mestissatges, naixements i morts de cultures i pobles que explica Rafael Ramos. 

III

Justament d'això, de la cronologia dels arbres i de la possibilitat de reescriure una història global, interespècie i interconnectada a partir d'ella, parla un llibre bellíssim, magistralment escrit, dur i alhora esperançador: La morera de Jerusalén. Una historia de la guerra y la resistencia en Palestina y Oriente Próximo contada a través de los árboles, de Paola Caridi. Ens diu:

«Los árboles tienen su propia cronología. [...] ¿Qué diría esa otra cronología? ¿Qué podría decir, por ejemplo, de una lectura de la Historia que sólo y de mala manera se define en relación con el tiempo humano? Un tiempo a veces tan breve que coincide con el tiemo de los individuos y de las generaciones.
[...]
Un paisaje que cuestiona nuestro modo de formular la historia humana. Si es verdad que los árboles y las plantas no nativos han transformado Palermo, ¿por qué no están presentes en nuestro relato de estos siglos pasados? ¿Cuál sería, por ejemplo, la cronología de una ciudad y de un territorio si la hiciéramos a través de los árboles? ¿Cómo sería entonces el concepto de duración? ¿Y cómo nos ha cambiado a nosotros, los humanos, la presencia de estas plantas, en la medida en què también hemos sido instrumento de estos traslados botánicos en barcos, aviones y en todo tipo de expediciones? ¿No tendría sentido, y unas implicaciones mucho más profundas para la historia futura, revisar los viejos paradigmas con los que narramos el mundo? Quizá nos salve un mandarino. O un frangipani en un balcón de Palermo».

IV

Totes aquestes qüestions són una manera de donar forma a la sensació que t'envaeix en visitar un ésser com el teix de El Ombradal. Dos mil anys, i encara viu. Encara batega, respira i sosté la vida. Qui no podria quedar-se impressionat davant d'aquesta constatació que la temporalitat humana és fugaç, minúscula, que el fet de durar només pot considerar-se una il·lusió ridícula?

El teix no fou l'únic arbre impressionant que vaig anar a buscar: també el ginebre del Mas de Perales, de vora vuit-cents anys de vida, un roure valencià centenari o dos pins monumentals que alçaven el seu brancal vora el camí. Vos deixe amb algunes fotos d'aquell dia perquè en gaudiu de tot plegat!
Roure valencià centenari: primer arbre monumental
de la ruta per Cantavieja
Cascada del barranc de El Ojal.
Ací conflueixen els barrancs de El Ojal i del
Carrascar per formar el riu Cantavieja.
Gorja del barranc del Carrascar
Geologia: estrats verticals.
Pi blanc centenari: segon arbre monumental de la ruta

Teix de El Ombradal
Roureda
Pi negre centenari: quart arbre monumental de la ruta.
Mas del Pilar
Antic aqüeducte
Mola de Monchén, cim més alt de Cantavieja
Ginebre del Mas de Perales

Omnipresent. Ara cal baixar al riu i... tornar a pujar!
Pont "romà" sobre el Cantavieja
Camí fresat
De nou al poble... Quina pujadeta!