L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

18 d’octubre del 2020

Nietzsche vs. Proust

 Nietzsche comença així el seu assaig "Sobre verdad y mentira en sentido extramoral":

En algún apartado rincón del universo centelleante, desparramado en innumerables sistemas solares, hubo una vez un astro en el que animales inteligentes inventaron el conocimiento. Fue el minuto más altanero y falaz de la "Historia Universal"; pero, a fin de cuentas, sólo un minuto. Tras breves respiraciones de la naturaleza, el astro se heló y los animales inteligentes hubieron de perecer.

Proust, en canvi, enmig de l'efervescència hormonal de l'adolescència, afirma irònicament:

Poco se me habría dado, o mejor dicho, hubiérame parecido imposible que la muerte viniera a herirme en ese momento, porque la vida no estaba fuera de mí, sino dentro, y me habría inspirado una sonrisa de conmiseración el filósofo que hubiese venido a decirme que un día, por lejano que fuera, tenía que morir y que me sobrevivirían las fuerzas eternas de la Naturaleza, las fuerzas de esa Naturaleza bajo cuyos pies divinos estaba yo como un grano de polvo, y que después de mi muerte seguirían existiendo el mar, las redondas rocas, el claro de luna, el cielo. ¿Cómo iba a ser posible eso, cómo podía el mundo durar más que yo si yo no estaba perdido en él, puesto que él era el encerrado dentro de mi ser, sin lograr llenarle, no con mucho; en mi ser, donde sentía yo que había espacio para tantos tesoros, que echaba desdeñosamente a un rincón cielo, mar y rocas?

A qui donar la raó? 

(Per una banda, la noció del temps és difusa, perquè nosaltres som temps i memòria: intentar concebre el temps és com demanar a un ull que siga capaç de veure's i concebre's ell mateix. No pot! Però per altra, aquest món que creiem fora de nosaltres i que suposadament deixa una petjada en el nostre intel·lecte l'hem creat nosaltres: és fruit de la imaginació, de la invenció, del mite i dels models que hem forjat amb el llenguatge amb la finalitat de sobreviure. Així doncs, potser siga cert que si el món pereix, ho farem nosaltres; però si nosaltres perim, amb tota seguretat també ho farà el món.)

Ale, demà dilluns.

Bona setmana!

14 d’octubre del 2020

Experiència significativa? No.

Moltes companyes van amunt i avall per l'escola amb una paraula a la boca: significativa. Tota experiència ha de ser significativa. Hem de proposar als infants activitats significatives. Només hem de treballar allò significatiu.

Significatiu? Vol dir que té un significat.

Si només proporcionem als infants experiències significatives, si només els proposem activitats significatives, estem condemnant a la canalla a quedar-se en la més absoluta mediocritat.

Perquè la meua faena no és facilitar experiències, activitats o vivències significatives.

La meua faena és fer que els infants construïsquen significats.

Per tant, no puc esperar que allò que els propose siga mai significatiu. Si ho és, estic perdent el temps.

(Sé que la majoria no entendrà ni un borrall, però ja m'he desfogat).



6 d’octubre del 2020

Estem fent l'imbècil

Dos alumnes han començat el dia agredint-se com a bèsties famolenques al carrer.

Han estat capaços de simular que feien les paus.

Han fet com a què jugaven junts.

Quan s'ha acabat el matí, han esperat que jo marxara de l'aula.

Llavors han tornat a traure la ràbia que tenien dins i el desig de venjança. No comptaven amb que m'hagués oblidat quelcom i jo poguera tornar a l'aula.

Als qui ens diuen que hem d'ensenyar a gestionar les emocions ja se'n podrien anar a la merda. Perquè si aquests energúmens han estat capaços de ser tan falsos, és evident que en saben bona cosa del tema. 

Això de la bondat i dels valors de cadascú ja és un altre tema. Bondat innata? Bonisme il·lús. Diré més: aquesta actitud està alimentada, segons confessen els propis xiquets violents, per llurs famílies.

Però prenguem-nos-ho amb il·lusió... Empatia! Sinergies positives! La [censored].

5 d’octubre del 2020

Homenatge als (autèntics) emprenedors

Qui més i qui menys coneix algú que ha muntat un negoci. En ca l'àvia, sense anar més lluny, es va muntar temps fa una peluqueria. I s'hi van fer diners. Ara bé, muntar un negoci té els seus riscos. Potser més riscos que coses bones i, segons quin negoci muntes, t'absorbeix. T'absorbeix el temps, les energies i els recursos: pringues com ningú per un sou que no és per tirar coets. Però cal buscar-se la vida com siga i, de vegades, no queda altra!

D'aquella peluqueria, la de la tia S.: ella era peluquera. 

Però darrerament he conegut un nou prototipus. Un senyor, quan li preguntí educadament i cortès a què es dedicava, em va dir que era emprenedor. La seua mirada, el seu gest, desprenien una supèrbia que era difícil d'amagar.

(Haig de fer un aclariment. Jo he arribat a tindre fins a tres feines mentre, a més a més, estudiava oposicions. He après un idioma nou, el que m'ha agradat —tot i que no hi sóc gens bo, en això dels idiomes—, he hagut d'anar-me'n dotze anys fora a treballar fora de casa, he conegut diferents escoles, centres de formació d'adults, ha aprovat unes oposicions i ara he tornat a treballar a la meua ciutat, tot adaptant-me de nou a una nova manera de fer. Però, és clar, jo no sóc emprendedor. Jo só gilipollas, és a dir, funcionari).

—I en qué campo emprendes?—vaig preguntar jo. I resulta que no és que tingués un negoci, no, tenia una "empresa". No vaig aconseguir saber de què. Però aquest senyor, com que té una empresa, no només es creu amb dret de controlar els seus dos o tres treballadors (ho ha afirmat, els controla els moviments a través de no sé quin programa), sinó que fins i tot té la intenció de fiscalitzar la faena dels mestres dels fills. No és acollonant?

Veig alarmant el cas, perquè la gent ha deixat de tindre clara la diferència entre un servei públic i una empresa on acudeixes com a client. En aquest cas, em trobe amb un pare no només amb una mentalitat i ideologia situades a les antípodes de la meua, sinó per a qui l'escola ha deixat de tenir una funció social per a passar a tenir una funció particular. "Jo vull que..." és la nova manera d'adreçar-s'hi.

Aquestos emprenedors, que per tindre una empresa es creuen Amancio Ortega, haurien d'adonar-se que són tan proletaris com el jornaler o la dona de fer faenes. Fins i tot diria que el sistema els explota més. Potser en són conscients, i per això intenten amagar-ho darrere d'aquest vocabulari tan lamentable i aquesta actitud fatxenda tan detestable.

Per això vull deixar clar que vull homenatjar a aquells que suen la cansalada magra per mantenir el seu negoci, malgrat les dificultats actuals, com aquells que suem la cansalada treballant per a altres o posant en marxa els servicis públics (sanitat, seguretat, educació...), tant des del funcionariat com des de les empreses concertades o privades. Als peluquers, forners, llanterners i electricistes per compte propi, etc.

Però als que s'autodefineixen com a "emprenedors" amb orgull, tot adoptant l'argot neocon de moda, com si ser "emprendedor" fos molt més txic que ser un peluquer, un mestre o un botiguer i et situés per art de màgia per damunt de l'escala social, els dedique aquest preciós text de Han:

«Ya no es posible sostener la distinción entre proletariado y burguesía. El proletariado es literalmente aquél que tiene a sus hijos como única posesión. Su autoproducción se limita únicamente a la reproducción biológica. Hoy, por el contrario, se extiende la ilusión de que cada uno, en cuanto proyecto libre de sí mismo, es capaz de una autoproducción ilimitada. En la actualidad es estructuralmente imposible la «dictadura del proletariado». Hoy todos estamos dominados por la dictadura del capital.

El régimen neoliberal transforma la explotación ajena en la autoexplotación que afecta a todas las «clases». La autoexplotación sin clase es totalmente extraña a Marx. Esta hace imposible la revolución social, que descansa en la distinción entre explotadores y explotados. Y por el aislamiento del sujeto de rendimiento, explotador de sí mismo, no se forma ningú nosotros político con capacidad para una acción común.

Quien fracasa en la sociedad neoliberal del rendimiento se hace a sí mismo responsable y se avergüenza, en lugar de poner en duda a la sociedad o al sistema. En esto consiste la especial inteligencia del régimen neoliberal. (...) En el régimen neoliberal de la autoexplotació uno dirige la agresión hacia sí mismo. Esta autoagresividad no convierte al explotado en revolucionario, sino en depresivo. Ya no trabajamos para nuestras necesidades, trabajamos para el capital.»*

Que no vos enganyen. L'orgull, el vocabulari pedant i la fatxenderia no poden amagar aquesta realitat.  Emprendedor? Ets igual de pringat que tots, potser més. Potser guanyes més, però t'ho gastes en les necessitats que el sistema t'ha creat.. 

Però, això sí: em pregunte fins a quin punt hem de pagar els funcionaris les frustracions de quatre imbècils.


*HAN, BYUNG-CHUL (2020): Psicopolítica. Barcelona: Herder.




4 d’octubre del 2020

Der Feldweg

 

Ja n'he fet quaranta i res, no n'he escrit res. En realitat, el dia que els fiu no va passar res d'especial. Estava, si fa no fa, igual de vell que el dia anterior. O igual de jove. El passí a casa: havia de vindre el pintor. De vesprada aní al centre a fer-me un regal: llibres. Vaig rebre una postal que em feu molta il·lusió i que em recordà les que rebia quan era menut i que ara ja ningú envia. Mejar, sesta, badar. Poca cosa més.

Bé, sí. Arribà un paquet: un altre llibre. Camino de campo. És un text breu, en prosa poètica, però profund. Heidegger hi condensa tota la seua filosofia. Des de llavors, l'he rellegit sovint. Si alguna cosa passa als quaranta és que veus les coses de manera diferent, però no per tenir quaranta tacos, sinó per les lectures, l'ha gent que has conegut, l'experiència que tens. Aquest llibre et confirma moltes coses, i et deixa una petjada profunda, com si l'ànima, després d'una pluja, fóra tota ella de fang.

Hui he fet el camí de Portaceli fins a la font del Marge. I allà l'he tornat a rellegir. Aquesta volta, m'han cridat l'atenció tres paràgrafs especialment.

Entretanto la dureza y el olor de la madera de roble empezaron a hablar más perceptiblemente de la lentitud y constancia con las que crece el árbol. El roble mismo decía que sólo en un crecimiento tal reside lo que perdura y da frutos; que crecer es abrirse a la amplitud del cielo y al mismo tiempo arraigarse en la oscuridad de la tierra; que todo lo que es genuino prospera sólo si el hombre es a la vez ambas cosas, dispuesto a las exigencias del cielo supremo y amparado en el seno de la tierra sustentadora.

(...)

Lo sencillo encierra el enigma de lo que permanece y es grande. Entra de improviso en el hombre y requiere una larga maduración. En lo imperceptible de lo que siempre es lo mismo oculta su bendición.

(...)

El hombre, cuando no está en la estela del aliento del camino de campo, en vano planifica e intenta imponer un orden a la tierra. Amenaza el peligro de que los hombres de hoy permanezcan sordos a su lenguaje. A sus oídos sólo llega el ruido de los aparatos que, casi, tienen por la voz de Dios. Así el hombre se dispersa y pierde su camino. A los dispersos lo sencillo se les antoja uniforme. Lo uniforme hastía. Los desencantados sólo encuentran lo indistinto. Lo sencillo se ha evadido. Su callada fuerza se ha agotado.

Encara que no parega, el camí de Portaceli era un camí totalment rural, no forestal. Als voltants de la cartoixa, els monjos encara mantenen els cultius, però tot que encara es poden contemplar oliveres, garroferes, ametlers i bancals ensorrats, els matolls i els pins s'han menjat els camps en la major part del trajecte. El camí de camp sembla esvair-se, esgotar-se. 

Heidegger remarca: Pero el aliento del camino de campo sólo habla mientras existan hombres que, nacidos en su aire, puedan oírle.

I què difícil és hui en dia escoltar aqueix batec. 

Vos recomane aquesta lectura. Cal llegir-lo lentament, en silenci, una vegada i un altra... i el text va canviant-te a poc a poc.

Silenci.

M'ha agradat una frase en un dels panells penjats al mur de la cartoixa: aquest és un lloc de silenci i, per això, ple de vida. Els monjos, per callar, no deixen de tindre una vida intensa.

Ací el camí:





El pi de la Bassa tenia 200 anys quan va finir el 2016




Cartoixa de Porta Coeli




Aqüeducte (s. XV)









Font del Marge















València: port, torre de França, ciutat de les Arts






València: Beniferri, Nou Campanar. Mislata.