L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

22 de desembre del 2009

Bon Nadal!

Sovint, m'agrada imaginar altres èpoques. Sobretot aquelles en què trobem les arrels del sentit de les coses que encara avui fem. I imagino el pànic, la por, la incertesa que sentirien les persones que ara fa tres mil, quatre mil o cinc mil anys vivien per les nostres terres i més al nord. Por sorgida en veient durant la tardor que el sol cada cop pujava menys; que la nit cada vegada era més llarga, més fosca i més glaçada. I que la nit eterna era una amenaça a tenir en compte contra la que calia fer alguna cosa!

Qui els podria assegurar que aquest fenomen s'invertiria com cada any el dia del solstici? El pensament màgic, esotèric i supersticiós propiciaria tot tipus de rituals màgics per fer que el solstici, per fi, arribés. Llums, focs, danses, cantades, arbres il·luminats... i els ulls posats cada dia a l'horitzó per veure si es produïa l'esperat miracle. I quina alegria sentirien un dia com avui quan observaren que, efectivament, el sol ha eixit una mica més cap al nord i ha pujat un xic més amunt...

I vet aquí que el pensament científic ha prevalgut sobre el màgic, però per què haver de treure la màgia de les nostres vides? Per què no portar el calor del sol estiuenc per avançat? Llums, calor humà i un temps breu per desitjar el millor... Tot, malgrat l'estupidesa que avui el consumisme ha revestit aquest ritual nadalenc mil·lenari.

Bon Nadal a tots, esperant que no compreu massa coses però, això sí, que la màgia ens impregne una miqueta l'existència. Perquè una mica d'incertesa davant de les seguretats sempre aporta el necessari per avançar per la bona via. No creieu?

20 de desembre del 2009

Ja, sí, que sí...

Bé, a la meua escola no programaven, en aquells temps, amb competències, però u sap que quan arriba l'hivern fa fred i neva a les muntanyes; després d'això, la primavera durà la caloreta, el desglaç i les pluges d'abril. Després del caloròs estiu, on la gent aprofitarà per anar a la platja a pegar-se quatre banys i a lluir el cos i torrar-lo, vindrà de nou la tardor, amb les seves pluges torrencials que potser esdevinguen una gota freda. O no... Bé, i de nou tornarà a fer fred, tornarem a posar els llums de Nadals i el solstici encetarà un camí cap a la nova primavera.

Qualsevol pot fer una crònica més o menys detallada d'aquesta espiral en què estem embolicats. Ai las! Avui escoltàvem les notícies mentre fèiem el dinar i les tasques de casa. Si no han estat mitja hora parlant del fred, que en no sé quin poble ha nevat molt, que en no sé quin altre han arribat a no sé quants graus sota zero, i uns testimonis... taaan interessants!! "Hemos tirado bolas de nieve", "los niños estan encantados", "hace un frío, he tenido que coger los guantes"... Uf! Que ja ho sabem! De veres! Que quan ve l'hivern, fa fred, collons!

I és que ja se sap. Quan hi ha tensió i no se sap de què parlar millor parlar de l'oratge. El fracàs de Copenhagen, el dèficit i las "ayuditas", l'anticatalanisme, els exabruptes peperos i tantes misèries juntes poden fer-nos creure que tenim el món en mans d'uns impresentables. I és clar, no convé.

Així doncs, a fer un telenotícies amb els nostres impostos que en lloc d'informar-nos de l'actualitat, ens entretinga narrant quantes boles de neu ha llençat Miguelito el de Matalascanyas... L'altre dia em preguntava que com és que no reaccionem davant el desastre... i és clar: és obvi.

19 de desembre del 2009

...

FONT: www.boston.com/bigpicture

Copenhagen

Respecte a la vida; sacralització del planeta. Esperança, il·lusió, acció. Tot això per una banda. Estudis científics, comptats a milers, que alerten sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica sobre l'equilibri del fràgil planeta on vivim. Necessitats, cada cop més urgents! I un lloc per al diàleg i la discussió...

Però tot ha quedat en orris. Han guanyat els interessos econòmics. Les mentides. Perdre unes eleccions és més catastròfic que l'equilibri que fa possible la vida es mantinga. Negacionisme: en sospitosa relació amb la poderosa indústria petrolera.

En fi, que s'ha demostrat que estem en mans d'una classe política de merda que només mira els seus interessos més egoistes a curt termini. La UE només s'ha limitat a fer d'espectadora davant d'un espectacle infame protagonitzat per Xina i EEUU. Vergonya, decepció, catàstrofe. "Hauríem de...", "caldria...", "seria necessari..." són diferents formes d'encapçalar aquest "acord" no vinculant per a ningú només vàlid per tal que no se'ls caigui la cara de vergonya.

I mentrestant aquí estem nosaltres, que no reaccionem. Venent el futur del nostre planeta per uns quants euros. Que planeta no en tindrem altre! Que totes les formes de vida que desapareixeran han trigat milions d'anys en ser possibles! Que...! Pse, i què!?

Què més dóna? Ara tothom està massa ocupat comprant la Wii i la PS3 i tota la parafernàlia nadalenca. No som capaços de mirar més enllà de l'estupidesa que embolica la nostra vida.



8 de desembre del 2009

7 parades de metro.









Gràcies a la guia de la Diputació, avui he descobert un paisatge força familiar a tan sols 7 parades de metro de casa. Quina grata sorpresa! No hi havia cap taronger ni cap camp d'arròs, però he pogut gaudir del riu, les sèquies, dels camps de bledes, carxofes, escarola, cebes, creïlles, enciams, així com de les masies i casalots centenaris que donen testimoni d'un altra forma de vida gairebé desapareguda per aquí.

Crec que avui he sentit Barcelona un tant més, com dir-ho, familiar? És difícil expressar amb paraules el que un nen com jo ha descobert, sentit i viscut quan es perdia tot sol, aventurer, entre els camps, les sèquies, la marjal i els plorons; tot sol o amb els amics, cosins, avis o pares.

Per cert, aquí va el link: la guia es pot consultar online! Només cal tenir el flash degudament actualitzat.

6 de desembre del 2009

Hipòtesi.

Imaginem, per uns moments, que la ciutat de Cusco, al Perú, i totes les aldees que hi ha al voltant del Machu Pikchu encara estigueren avui sota el poder de Madrid. Descendents dels inques, hereus d'una tradició mil·lenària i parlants, en la seva majoria, del quítxua, alçarien ampolles a "los de siempre" quan elevaren la veu proclamant-se diferents, i reivindicant el seu dret a decidir sobre el seu poble o nació. Nacióooon!? Sólo hay una Nación: E S P A Ñ A ! L'ocupació castellana, durant segles, hauria anat minvant la seva autonomia, la seva identitat i la seva idiosincràsia. "El 80% de los españoles cree que los territorios quechuas no son una nación", diríen les portades dels periòdics un dia com avui. I algun articulista atrevit recordaria "lo obvio": la regla del juego suprema ya lo dice, y no caben ada más allá. Según el artículo dos de nuestra sacrosanta Constitución, ésta se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles, y reconoce y garantiza el derecho a la autonomía de las nacionalidades y regiones que la integran y la solidaridad entre todas ellas.

Bé, tal volta me n'hagi anat massa lluny... No fa tants anys quan aquella llei franquista resava allò de: las regiones de España son muchas y variadas: Andalucía, Castilla la Vieja, Castilla la Nueva, Murcia... y el Sáhara. Una veritat que no enganya! En què s'assemblen un ou i una castanya? No hi cabia cap dubte: un madrileny i un saharaui compartien destí en "lo universal". Ni història comú, ni llengua comú, ni tradició comú, però això sí, forman parte del mismo "pueblo".

Avui, dia de la Constitució Espanyola, he flipat en colors quan he llegit la premsa. El 70 i escaig per cent dels espanyols estaria d'acord en suprimir la diferenciació entre "nacionalitats" i "regions" dintre de l'Estat. El 80 i escaig per cent pensa que Catalunya no és una nació. A veure! Què diu la RAE? Nación: conjunto de personas de un mismo origen u que generalmente hablan una misma lengua y que tienen una tradición común. Si Catalunya no és, doncs, una nació o nacionalitat dins de l'estat, qui ho és?

Clar, que també diu la primera accepció de la paraula que "nación es el conjunto de habitantes de un país regido por el mismo gobierno". Accepció que deriva de l'eterna confusió entre nació i estat. Si només existiren les nacions que marquen les fronteres oficials, què pobre seria el món! Eren nació els txecoslovacs? O Txecoslovàquia era un Estat format per txecs i eslovacs, que pertanyen a dues nacions diferents, avui esdevingudes estats? Quin embolic!

En què s'assembla un ou (Catalunya) i una castanya (posem-ne La Rioja)? On és el panteó reial "riojano"? On els seus Furs, la seva llengua i les seves tradicions diferents de les castellanes? On queda el reconeixement dintre d'un estat plurinacional no reconegut com el nostre, de les tradicions, llengua, història i cultura pròpies de Catalunya (diem-ne també País Valencià, Balears, Euskadi i Galícia) si s'elimina la diferència entre nacionalitats i regions? Si arribés el cas, és obvi que no tenim cabuda dintre d'Espanya!

El pitjor error de la Constitució no és altre que l'haver esborrat la marca de Castella. Sense consciència de castellà, tot queda molt obtús. La Rioja, Astúries, Múrcia, Cantàbria són regions: regions de l'antic regne de Castella. Desapareguda Castella i substituïda per "Espanya", ve la gran errada: Catalunya pot ser, o no, Espanya. Però mai ha estat, ni serà ni voldrà ser una "regió" de Castella.