L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

15 de febrer del 2020

Pedres vora un riu


Al segle XIV es van trobar unes restes arqueològiques sobre un turó vora el Túria. De seguida es va bastir una llegenda al seu voltant: la ciutat de València havia estat fundada prèviament en aquest assentament, que fou anomenat, consegüentment, València la Vella. Des del turó, situat a l'actual terme municipal de Riba-roja de Túria, es divisen tant l'Horta com el Camp de Túria.

Aquesta explicació llegendària, però, ha estat desmentida per la historiografia i l'arqueologia. En realitat, l'assentament de València la Vella és en realitat un oppidum visigòtic relacionat amb la pugna contra els bizantins en el seu intent de conquerir terres peninsulars. A uns centenars de metres de l'assentament, Teodomir va fundar una residència règia, el més semblant a les antigues villae del món romà que s'ha trobat fins ara a la península i al territori que ocupava el desaparegut imperi romà occidental.

Aquest personatge, Teodomir, va lluitar contra els musulmans, però es va veure obligat a capitular i a fer-hi les paus. Així, un tracte amb Abd al-Aziz li va permetre governar sobre una part del territori d'Al-Àndalus, amb el compromís de retre servitud i recollir impostos per a Bagdad. Aquesta autonomia, però, es va veure truncada en el context de les lluites tribals i de poder entre les diferents faccions dels conqueridors àrabs. 

Així, les restes arqueològiques d'aquest recinte palatí ens parlen de la fi d'un període, a cavall entre l'Antiguitat i l'Edat Mitjana. Moltes de les pedres encara mostren senyals de l'incendi que va assolar l'edifici, en uns dies en què també van ser destruïts l'oppidum de València la Vella i la mateixa ciutat de València.

Riba-roja no és un poble que destaque per res. Carrers poc cuidats i anodins, botigues tancades i un ambient una mica decadent. Però al castell s'exposen les restes arqueològiques de Pla de Nadal, on es va trobar aquest recinte palatí de Teodomir... Tot a escassos metres del riu Túria. No és apassionant que unes poques pedres puguen dir-nos tantes coses del nostre passat?

RIBA-ROJA I EL TÚRIA

Des del barranc dels Moros
Castell de Riba-roja i, a l'esquerra, l'antic escorxador



Pont Vell, s. XVIII




Església de l'Assumpció



Ajuntament
Detall d'un retaule ceràmic del Via Crucis


CASTELL I MUSEU VISIGÒTIC



Sala noble
Grafits a la sala noble
Així degué ser el recinte palatí del Pla de Nadal
Algunes restes trobades provenen de l'antiga Edeta, com
aquest capitell compost que formaria part d'un temple


La qualitat de la decoració de la vil·la ens fa pensar que els
seus habitants volien fer de l'edifici un element
d'ostentació de poder




Alguns capitells encara tenen signes evidents de l'incendi
que acabà amb el palau de Teodomir 
Gelosia
Acroteri



Ceràmica medieval trobada al castell de Riba-roja
Socarrats del sostre de la sala noble

Cisterna, s. XVIII