L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

23 de febrer del 2023

Jerarquies que s'ensorren

El miracle hivernal 
I

Com que la neu havia fet estralls pel Maestrat fa un parell de setmanes, torní a fer via a l'Alt Palància. La ruta uneix Xèrica, Viver i Benafer, tot passant per llurs ermites dedicades a Sant Roc. Comence a Xèrica, que em sorprén gratament: el recinte medieval, el castell i la torre de l'Alcúdia bé mereixen una visita. El mudèjar d'aquest darrer monument pot permetre'ns afirmar que l'Aragó comença a Xèrica!

II

Abans d'agafar els camins que menen a Viver, la ruta ascendeix a l'Alt de Sayas: és un mirador a totes les muntanyes que vaig caminar l'any passat i que van ser calcinades aquest estiu a causa del devastador incendi iniciat a Begís. Almenys la vista cap a la Serra d'Espadà, i el Penyagolosa nevat que guaita entre els pics d'aquesta, alegra una mica el panorama.

III

El descens el faig rodejat d'ametlers que comencen a florir tímidament. Els blancs i els rosats de l'espectacle de les flors contrasta amb el blau intens del cel. Conec poques coses tan belles com aquesta!

IV

Les muntanyes s'omplin dels primers pol·linitzadors, de cabres, d'àguiles, merles... Em ve al cap un article sobre el posthumanisme: les jerarquies estan canviant. Si el Renaixement va significar el pas del teocentrisme a l'antropocentrisme, la «sobirania» i el «domini» de l'ésser humà sobre la creació està essent ara posat en entredit. Compartim molt més del que ens pensem a molts nivells amb moltes espècies animals. La nostra excepcionalitat està cada vegada més qüestionada: els límits entre animal i humà, entre natura i cultura es desdibuixen.


V


Les conseqüències d'aquest fet són moltes i es manifesten a molts nivells: la relació que tenim amb la natura, l'alimentació, els afectes... Fins i tot en el pla religiós podríem plantejar-nos per què el fet mateix de l'Encarnació havia de produir-se al sí de la humanitat. Per què la divinitat no podria haver-se encarnat en una abella, en un ametler o en un gat?  Pot ser ho fa i no ens n'adonem?

La jerarquia al capdamunt de la qual havíem posat l'ésser humà s'ensorra. Ja al llibre de Job, escrit fa mil·lennis, trobem una qüestió que ara hem posat en un primer pla: «N'estic fart, no he de viure per sempre! Deixa'm tranquil, que els meus dies són un buf. Què és l'home perquè en faces tant de cas i no el perdes mai de vista, vigilant-lo dia rere dia, escorcollant-lo cada instant?»

Potser ningú. No som més que un mosquit o una palmera... O, en altres paraules, la divinitat no ens escorcolla més ni ens atén d'una manera més preferent a la que ho fa amb cadascun dels altres éssers. Pensar el contrari potser haja estat un acte de supèrbia les conseqüències del qual comencem a pagar molt cares.

VI

Diuen que Jaume I va planificar la conquesta de Xèrica des del turó de Sant Roc de Viver. Les vistes sobre la vall del Palància són magnífiques.

Sant Roc de Benafer, en canvi, és un lloc discret i silenciós. Es té constància que al turó va haver activitat humana des de temps remots: ara només n'ha quedat el santuari.

VII

De nou, les petjades de la guerra: trinxeres, pobles refets (Benafer). L'anomenada Línia XYZ travessava els camins que faig. La guerra va devastar no fa encara un segle aquests paratges.

VIII

De tornada a Xèrica trobe el museu municipal obert: la possibilitat de contemplar una de les obres mestres de la pintura gòtica valenciana, germana petita d'aquella que hi ha al Victoria & Albert Museum de Londres

 fdasfaf

afdasfa

dasfdasf


Xèrica
Minvant
Portada de l'església de Santa Àgueda
Portal de Sala
Portaló de Sant Roc
L'ermita gòtica de Sant Roc, inacabada, s'alçà
sobre les fortificacions islàmiques que encara hi romanen
Torre de l'Alcúdia, l'única d'estil mudèjar al País Valencià
Les senyores del castell
Torre de l'homenatge del castell de Xèrica
Portal de Sant Joan
Església de la Sang, abans de Sant Jordi
Campanar mudèjar de l'església
Portada de l'església del convent
El Palància
Pont i molí de la Navarza
El turó del castell va estar ocupat ja durant l'edat del bronze
Alt de Sayas
Viver i el pic de Pina
Javalambre
L'incendi de Begís: devastació
El Penyaescàbia i Begís, trist...
Penyagolosa enfarinat
Vall del Palància i cim de la Ràpita
Caudiel
Salvat del foc
Arribant a Viver
Trinxeres de la Línia XYZ
Encara s'hi conserva algun refugi i també parapets 
Paratge i coves del Sargal
Aigua de la font de Sant Miquel
Convent dels Mínims
Exposició: l'escola dels nostres avis.
Es podrien haver estalviat la foto del mamarratxo.
Antic hospital: restes
Església de la Mare de Déu de Gràcia
Làpida romana emprada com a carreu del campanar
Palau (s. XVI)
Ermita medieval de Santa Llúcia
Portal dels Horts
Viver des del mirador de Sant Roc
Sant Roc de Viver
Xèrica des de Sant Roc
Benvinguda a Benafer
Làpida procedent de l'antic calvari
La serra d'Espadà
Benafer des del turó de Sant Roc
Caudiel, a un tir de pedra.
Font dels Nouers
Via verda fins a Xèrica
Volta del presbiteri de Santa Àgueda de Xèrica
Capella de la Divina Pastora
Museu de Xèrica: làpides funeràries romanes
Retaule de Sant Jordi, obra del gòtic
internacional de Berenguer Mateu
Taulell gòtic procedent del Palau del
Marquès de Dos Aigües
Taulell procedent del portal de Sant Roc de Xèrica
Mare de Déu del Sagrari
Restes de la muralla: torre de la Pelàcia