Els qui ens agrada el cafè sabem com és de plaent endur-se un bon cafè a la boca, pur, dens, sense sucre. Abans, però, l'univers d'olors que omplin la casa. Meravellosos. Ganes d'endur-se la tassa als llavis... La primera impressió amargant va deixant lloc a gustos subtils, textures, matisos que varien segons les marques, l'origen del cafè o la manera en què l'has elaborat. Quan més lent el foc i més has premut el gra mòlt en la mesureta de la cafetera, més intens és el sabor... I, finalment, et queda un gust a la boca únic, brillant, que sintetitza tota l'experiència de la degustació. De vegades fins i tot ve mandra de llavar-se les dents en acabant per no destrossar aquesta meravella!
Hom tendix a pensar que allò que et manté nugat a un llibre és la intriga, allò que la trama és capaç de captivar-te. Però amb El quadern gris m'ho he replantejat: això de la trama és una borda mentida! L'obra mestra de Pla no té exactament el que es diria una intriga, una trama, però atrapa igualment -és un dels llibres que més m'ha captivat, de fet. He maldat durant uns quants dies per arribar al final... I per a què tanta pressa!?- m'he preguntat.
I és que els llibres són com un bon cafè. Olorar-los a través del que el títol et transmet, o la vida de l'autor, o el que t'han contat d'ells... Endur-te'ls a la boca, començar-ne la lectura, quan més densa més intensa, més enlluernadora, més brillant... -i amb densa em referisc a plena de matisos i textures. I, en havent-los acabat, et deixen un sabor a l'ànima, un pòsit que subtilment -de vegades de manera brusca, et canvia la forma de pensar, de veure el món, de viure.
Justament és per arribar a aquest darrer estadi que crec que tinc tanta pressa per devorar els llibres que de veritat m'apassionen. I hui arribaré a aquest punt amb El quadern gris... Amb el vostre permís, vaig a degustar-ne les darreres cinquanta pàgines...
Després em quedaré mirant el sostre durant una bona estona per deixar que tots els sabors s'hi mesclen amb la calma adient.
Bona nit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada