Far de Cullera |
Si hi ha una raconet de la costa que puc considerar plenament meu durant l'estiu, és la platja del Dosser de Cullera. No és precisament una platja solitària i idíl·lica, però s'hi aproxima. És la platja situada més al sud d'un arenal que arriba des del far fins a pràcticament el port de València. Malgrat estar a un tir de pedra de Sant Antoni de Cullera (el xicotet i horrorós "Benidorm" riberenc), queda lluny de l'esperpent que ha eixit a la televisió aquests dies: el de la gent que es baralla per poder estendre la tovalla a primera línia de mar. Patètic, més tenint platges com aquesta a no res.
Ara bé, els dies de llevantada, ben entrada la tarda, pot resultar molest estovar-se a l'arena a aquestes platges: el vent pot resultar realment molest. Però la Ribera té alternatives: i pot ser que la millor siga anar a prendre el bany al Xúquer, a l'assut d'Antella. Allà l'aigua encara està neta i transparent! Això sí, entre setmana: durant els dissabtes i diumenges una plaga de "domingueros" l'envaeix i fa impossible d'estar-s'hi.
Segurament molts de qui els visiten desconeixen que l'assut és una obra d'enginyeria medieval que fou feta construir per Jaume I: enguany fa 750 anys. L'assut d'Antella permet desviar part del cabal del riu a la Sèquia Reial, i obra el miracle de convertir en hortes i regadiu el que era secà. Primer fins a Alzira, perllongada més tard fins a Sollana, allà on passa converteix el paisatge en un mar verd: l'aigua va arribant a cada racó de la Ribera Alta per una xarxa de sèquies mare, ramals i filloles com si fóra la sang d'un organisme viu. Hui, nodreix de vida un immens paisatge de tarongerar i arrossars.
Supose que sense la sèquia la Ribera no seria el que és. Una visita a l'assut permet de recordar-nos el que devem al riu, tot allò que, a causa de l'avarícia i el menyspreu d'uns pocs, està en perill de desaparèixer. Sí, parle del pla hidrològic nacional, aquell que encara està temptat de desviar aigua des de Cortes de Pallars fins a les zones turístiques posant en perill el cabal del Xúquer.
Per cert, el 5 de setembre, a Algemesí, s'inaugura una exposició sobre la Sèquia Reial i la seua història. Crec que pagarà molt la pena!
Bosc de ribera vora l'assut |
L'aigua relliscant pel paretó |
Naixement de la Sèquia Reial |
Caseta de les comportes |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada