L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

9 d’agost del 2014

Dosser o assut? Costums estiuenques.



Far de Cullera
Si hi ha una raconet de la costa que puc considerar plenament meu durant l'estiu, és la platja del Dosser de Cullera. No és precisament una platja solitària i idíl·lica, però s'hi aproxima. És la platja situada més al sud d'un arenal que arriba des del far fins a pràcticament el port de València. Malgrat estar a un tir de pedra de Sant Antoni de Cullera (el xicotet i horrorós "Benidorm" riberenc), queda lluny de l'esperpent que ha eixit a la televisió aquests dies: el de la gent que es baralla per poder estendre la tovalla a primera línia de mar. Patètic, més tenint platges com aquesta a no res.

Ara bé, els dies de llevantada, ben entrada la tarda, pot resultar molest estovar-se a l'arena a aquestes platges: el vent pot resultar realment molest. Però la Ribera té alternatives: i pot ser que la millor siga anar a prendre el bany al Xúquer, a l'assut d'Antella. Allà l'aigua encara està neta i transparent! Això sí, entre setmana: durant els dissabtes i diumenges una plaga de "domingueros" l'envaeix i fa impossible d'estar-s'hi.

Segurament molts de qui els visiten desconeixen que l'assut és una obra d'enginyeria medieval que fou feta construir per Jaume I: enguany fa 750 anys. L'assut d'Antella permet desviar part del cabal del riu a la Sèquia Reial, i obra el miracle de convertir en hortes i regadiu el que era secà. Primer fins a Alzira, perllongada més tard fins a Sollana, allà on passa converteix el paisatge en un mar verd: l'aigua va arribant a cada racó de la Ribera Alta per una xarxa de sèquies mare, ramals i filloles com si fóra la sang d'un organisme viu. Hui, nodreix de vida un immens paisatge de tarongerar i arrossars.

Supose que sense la sèquia la Ribera no seria el que és. Una visita a l'assut permet de recordar-nos el que devem al riu, tot allò que, a causa de l'avarícia i el menyspreu d'uns pocs, està en perill de desaparèixer. Sí, parle del pla hidrològic nacional, aquell que encara està temptat de desviar aigua des de Cortes de Pallars fins a les zones turístiques posant en perill el cabal del Xúquer.

Per cert, el 5 de setembre, a Algemesí, s'inaugura una exposició sobre la Sèquia Reial i la seua història. Crec que pagarà molt la pena!



Bosc de ribera vora l'assut

L'aigua relliscant pel paretó

Naixement de la Sèquia Reial
Caseta de les comportes