L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

9 de gener del 2022

Terra de castells (2)

Castell de Guadamur

I

La boira és potser el meteor que menys em molesta. De fet, caminar per un camí boirós és una experiència molt bonica. Et perds el paisatge, cert; però la boira confereix als indrets un cert aire d'atemporalitat, difumina els contorns i els límits entre les coses. Quan hi ha boira, mai saps on comencen i on acaben les coses.

La segona ruta pels castells toledans la fiu un dia en què la boira anava i tornava al seu caprici.

II

I la boira em va donar una bonica postal: el castell de Guadamur difuminat entre la broma. La fortalesa fou construïda al segle XV sobre una antiga torre de vigilància musulmana, i fou bastida al més bell gust italianitzant. Entre els seus murs es van allotjar l'emperador Carles V, Felip el Bell i Joana la Boja o el mateix Cisneros.

A Guadamur es va trobar també el tresor de Guarrazar, obra cabdal de l'art visigòtic.

III

De Guadamur a Polán. Polán només conserva unes quantes pedres del seu castell, abandonat ja al segle XV per manca de valor estratègic. El poble no és especialment bonic, però no deixa de ser pintoresc... Com pintoresca era ja la cua a la porta de l'ambulatori per fer-se la PCR. 

En temps de pandèmia, els paisatges canvien!

IV

El paratge on s'alcen els castells de Gálvez és un dels que més m'ha agradat de tot el viatge. Els castells en realitat són restes de tres de les quatre torres que flanquejaven una fortalesa del segle XIII o XIV, abandonada i espoliada. Les pedres que han desafiat el pas del temps s'alcen enmig del mar de camps de blat que envolta la vila. En un dia de boira, pareixen suspeses en el no res.

La casualitat feu que en arribar al castell començara a sonar la Lamentació de Jeremies, un cant de la litúrgia mossàrab del divendres Sant. Així, vaig decidir seguir a peu escoltant la melodia amb els auriculars... És així com certes músiques queden associades a un lloc i un moment determinats: per a mi, el passeig pels voltants del castell (o castells, com es coneix popularment) de Gálvez va tindre un cert caràcter màgic. Les ruïnes del castell esdevingueren les ruïnes de Jerusalem.

El Senyor ha assolat sense mirar-s'ho
totes les viles de Jacob,
ha enderrocat furiosament
les fortaleses de Judà.
Ha llançat per terra i ha profanat
el regne amb els governants. 

(...)

El Senyor s'ha proposat de destruir
les muralles de Sió;
la seua mà estira el cordell,
no para de derruir-les.
Desfà merlets i muralla,
i s'esfondren tots alhora.

Si fins i tot Jerusalem caigué, com hem de pensar que del món que coneixem romandrà alguna cosa dreta?

V

Queda poc també de l'antic llogaret de Jumela, a pocs quilòmetres de Gálvez. L'antiga església ha estat espoliada, però la seua torre s'alça encara forta i domina el paisatge circumdant. Els llauradors i pastors han convertit les cases de l'antic llogaret en paretons que rodegen els prats, corrals i camps.

VI

Aquesta excursió va acabar a Talavera de la Reina: el meu objectiu era visitar el museu de ceràmica Ruiz de Luna. Talavera, junt a Manises, Paterna, l'Alcora o Ílhavo, fou un dels principals centres de producció de ceràmica de la península. Potser la qualitat dels productes de Talavera no arriba a igualar la de les pises alcorines, però el museu paga moltíssim la pena igualment. A mi em van sorprendre especialment els plafons ceràmics que s'hi exposen, datats entre els segles XVI i XX.

No es pot dir que Talavera siga una ciutat especialment bonica, però és agradable passejar-s'hi i anar trobant autèntics tresors artístics, com Santa Maria la Major, l'església de Santiago o el sòcol ceràmic de la basílica del Prado.

I a Talavera es feu de nit... i de nit torní a Toledo.

GUADAMUR
Guadamur: ermita de la Nativitat
Castell de Guadamur
POLÁN

Església de Sant Pere i Sant Pau
Ajuntament
Restes del castell de Polán
Fleca
GÁLVEZ
Primera visió fantasmagòrica dels castells de Gálvez
DESPOBLAT DE JUMELA
Els paretons estan fets amb les pedres de les cases del poble
TALAVERA DE LA REINA
Ceràmica, s. XVI. Sèrie de les papallones
El millor del museu, els plafons ceràmics
Façana del convent dels agustins, seu del museu
Santa Maria la Major: torre
Rosassa de Santa Maria
Portada
Església de Sant Jaume, hibrida el romànic i el mudèjar
Basílica del Prado: un tresor de ceràmica
David i Salomó, ceràmica del s. XVI-XVII
Crucifixió
Nativitat
Anunciació
Carrer Major
Absis mudèjar del Salvador
Recreació de la decoració romànica, el Salvador
Església de Santiago: aprofitament d'elements anteriors
Arcbotants sostenen l'absis de l'església
Portada
Santiago, elements de la façana occidental