L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

27 d’abril del 2013

Delacions

Allà va un post sobre Algemesí.

Em sorprengué... Bé, no em sorprengué en realitat, és evident que no es podia esperar cap altra cosa. Tornaré a començar: en el darrer número del BIM Berca (revista d'informació municipal d'Algemesí), en la secció "els partits opinen", el PP dedica una columna a un dels partits de l'oposició, Més Algemesí, format per gent de diferents partits (Bloc, Esquerra, Iniciativa) que han decidit bastir aquest projecte local tots plegats. I per introduir-vos una mica en el tema, en la vida d'un poble valencià que va ja per la segona legislatura de govern del Partit Popular, Més Algemesí ha suposat un revulsiu força necessari en la vida local: saben fer oposició, i pel que llegisc i m'arriba, la fan molt bé! 

La columna del PP, lluny de lloar la tasca d'aquesta agrupació local, la desqualifica, però sense arguments. I quan la dreta espanyolista a València es queda sense arguments, utilitza la demagògia, la manipulació i els sentiments per defendre's. Hi ha dues parts interessants, per escandaloses, d'aquesta columna.

La primera: quan parla de descontrol, de deute, de ruïna i desgovern i ho relaciona amb aquests "tripartits d'esquerres". Però són conscients de l'estat de les finances, del nivell de descrèdit de la política, i els índex d'endeutament, de dèficit fiscal, de desigualtat social i de malbaratament de recursos públics que existeix al País Valencià, als quals han abocat els polítics del PP? Com tenen la poca vergonya d'anomenar el deute, el descontrol i el desgovern per atacar un rival polític? No podrien dissimular i parlar d'una altra cosa? Una de dos: o són molt curts, o creuen que hi som! (O les dues).

Però per damunt d'aquest suposat atac, que es converteix en una pedra en la pròpia teulada sense que se n'adonen, està l'eclosió de la idea final amb que acaba la columna. Qui és curt sempre s'afanya en demostrar-ho i fer-nos-ho veure: és el que fan amb l'atac final, la "demostració" de la "superioritat" ideològica. "Y todo para hacernos catalanes de segunda, con permiso de los andorranos".

Ja queda tot dit i demostrat. La seua curta amplitud de mires, l'autoodi que els inunda, el sentiment d'inferioritat i la interiorització de la desfeta col·lectiva. No són ni tan sols conscients de com d'escandalosa i patètica resulta aquesta afirmació! Pobrets! La columna, per descomptat, està en castellà, com en castellà ens presenta en primer lloc el senyor alcalde, des que governa, el Berca. 

De veres es creuen "españoles de primera"? No veuen la realitat? No són capaços de mirar més enllà del "no mos fareu catalans"? Que han de dir del dèficit fiscal i l'espoli de recursos que sofrix el País? Que han de dir dels reiterats intents del seu propi partit de marginar el País Valencià de la centralitat econòmica tot retardant in aeternum la construcció del corredor mediterrani i voler-lo substituir pel corredor central, aïllant València d'Europa? Què han de dir del retrocés de la llengua, de les desenes de milers de famílies que es queden sense poder escolaritzar els seus fills en valencià? I de l'espoli fiscal, del dèficit, de les retallades? Quin escàndol!

Empassar-se tot això és de ser valenciano o és de ser español de primera? Me'n ric. Per no plorar. Són patètics.

Almenys, la seua política econòmica serveix per dibuixar el contorn dels Països Catalans al mapa: el mapa d'una trista realitat.