L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

29 de juny del 2014

Les piscinetes de plàstic inflables.

Em conten la cosina i la mare que l'A., el meu nebodet de poc més d'un any, va plorar bastant l'altre dia, quan el dugueren per primera volta a la platja. Ahir, a l'Empordà, em va venir al cap l'escena en veure un xiquet que també plorava i que comptava, si fa no fa, amb els mateixos mesos que l'A., i vaig pensar que enfrontar-se per primera vegada al mar, just quan la ment del nadó ha aconseguit de fer-se una lleu idea de la mare, unes poques persones més i d'un grapat minse d'objectes, deu ser, si més no, una experiència traumàtica.

Si ho pensem bé, el mar és tan immens que esdevé quasi un colp de gràcia, un insult a les nostres seguretats, a la nostra quotidianitat, a la nostra petitesa. És gairebé una abstracció: sembla estendre's fins l'infinit, i l'infinit costa de copsar fins i tot als adults. Sovint l'associem a la llibertat, però més aviat li correspondrien el perill, allò inesperat, la traïdoria, la dificultat de copsar el que realment som i el sentit de la nostra existència. Si el mar ens sembla immens i gairebé abstracte, com se'ns apareix la pròpia existència damunt de la pedra des de la qual guaitem? De quantes coses absurdes l'omplim per defugir-ne la perspectiva!

La solució per al pànic de l'A. va ser fàcil: quatre bufits i la piscineta inflable de plàstic ja estava a punt. Li la ompliren d'aigua i ell hi era feliç, allà dins, en aquell espai limitat, d'esquenes al mar. I pense que, justament, per fugir d'allò que ens és incòmode de plantejar-nos, hem construït a la nostra vida una piscineta a base de seguretats que, a marxes forçades, el temps ens va demostrant del tot absurdes.

Així, va ser ahir que m'alcí i em viu de sobte en ple estiu i amb el mar de cara. La quotidianitat i els rituals diaris han desaparegut i el temps queda buit i convida a reflexionar sobre què he fet al llarg del curs i per què ho he fet. (O què no he fet i per què no ho he fet). Tant a la faena com a la vida. Quin sentit cal donar-li a tot plegat?

De moment, he sigut feliç davant d'aquesta gran incògnita al costat mateix de la immensitat del blau i acaronat pel soroll calmós de les seues ones, tot deixant que em vingueren al cap preguntes que possiblement mai tindran resposta.

A tot això: l'Empordà és un paradís!

CALA S'ALGUER, PALAMÓS







TOSSA DE MAR DES D'UN MIRADOR DE LA COSTA


CALA V., EN UN LLOC RECÒNDIT


S'hi accedeix per un sender que recorre un bosc
mediterrani amb una vegetació impressionant!
A la fi d'aquesta vall boscosa, hi ha la cala



Enfront, el mar; al darrere, el verd i l'olor dels pins 

LLAGOSTERA: ERMITA DE SANT GRAU