L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

11 d’abril del 2016

Un hivern sense alta muntanya

Una instantània del descens: trepitjant el regne de la neu!
Ara passa un cap de setmana, ara en passa un altre. En aquest vull anar allà, en aquest aprofite per descansar, i aquesta setmana cap a València. I jugant jugant, en tot l'hivern no havia trepitjat les neus pirinenques! Per fi m'hi he decidit i he reviscut allò que una ascensió hivernal a un cim del Pirineu ofereix: pau, bellesa, esforç i satisfacció, bona companyia, coneixement d'un mateix...

La proposta era fer una ruta circular: dissabte pujar des d'Espot fins al refugi de Josep Maria Blanc, per poder dirigir-nos diumenge al cim del Monestero, i des d'allà baixar per la Valleta Seca o de Fonguera. Mai havia estat per aqueixes valls del Pirineu i ja feia temps que en tenia ganes.

Com moltes altres ocasions, la muntanya no es va mostrar benigna amb nosaltres. A escassos metres del cim, el torb i la boira no ens van permetre assolir-lo. Per una banda fot ràbia, però per altra he de reconèixer que l'espectacle que oferia l'oratge era espectacular: la força del vent, la velocitat en què es feien i desfeien les nuvolades de formes canviants, el fred, la neu arrossegada entre les roques, els contrasts de llum quan el sol guaitava a través d'una clariana... Crec que cada vegada m'és menys important arribar al cim i valore més l'esforç que hi posem i la bellesa que l'acompanya.

El descens tampoc va poder ser per la Valleta Seca: davant del risc de perdre'ns entre la boira, vam desfer els passos fins a Espot. No obstant, vam tenir l'oportunitat de badar pel bosc de Carbonero, que dissabte havíem travessat a corre-cuita. La primavera just que hi arribava: espectacle!

Cim no assolit, però satisfet i content.

Espot des del GR 

Desgel

Hivern ferit de mort
Cresta de l'Avió
Muntanya de merengue 


Arribant al refugi: visió del cim de Peguera (esquerra)
Trenc d'alba i crepuscle


Travessant l'estany Tort de Peguera congelat
Vent, fred, neu, hivern
Contrafort del cim, inaccessible 


Tornada



De nou al refugi
Curiositats al porxo del refugi.



Una altra visió de la cresta
Estany de Lladres

Entrant al bosc de Carbonero


Ací i allà, arbres monumentals

La primavera guaita

Espot: església de Santa Llogaia


Carrerons d'Espot