L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

4 de setembre del 2016

Maestrat (3): mil·lennis esperant-me!


L'objectiu del dia eren els camps d'oliveres mil·lenàries de Canet lo Roig, lloc descrit a un llibre de rutes pel País Valencià al qual li tinc bastant estima. Després d'una ruta pels pobles del Baix Maestrat, m'adrece al primer camp d'oliveres, però no a Canet, sinó encara a Traiguera. El guia del santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut m'ha adreçat a una finca particular -propietat seua- on es conserva un exemplar d'una edat aproximada de més de dos mil anys.

Ja contemplant l'olivera, me n'adone que estic davant d'una autèntica catedral de la natura, si és que podem establir analogies amb el món de l'arquitectura i de l'art. Cada solc del tronc de l'arbràs ha trigat decennis, potser segles, en prendre forma. I és possible que aquest arbre, plantat a la vora del traçat de l'antiga Via Augusta -que entrava a l'actual territori valencià per Traiguera- ja rebera la llum del sol en temps de l'emperador August. I així, de les seues olives haurien extret oli romans, visigots, musulmans, repobladors cristians... Qui sap  quina guerra o plaga li va fer perdre les seues companyes de bancal, atès que les actuals semblen ser més joves -possiblement un mil·lenni posteriors-.

De Traiguera, a la Jana i a Canet. Allà, a la partida dels Ratxos, hi ha una gran concentració d'exemplars monumentals d'oliveres. Moltes d'elles, mil·lenàries. Camps majoritàriament ben cuidats, en ple rendiment des de fa centenars d'anys. Un paratge espectacular, presidit pel poble que, des d'un turó, contempla i vigila tot el terme i els tresors naturals que guarda.

Com veieu, acabí l'estiu novament al Maestrat. En aquesta ocasió, passejant per pobles i racons del Baix Maestrat. Càlig, Traiguera, la Jana, Canet, Xert: malgrat que la seua arquitectura tradicional conviu amb edificis de gust dubtós, són pobles que encara conserven racons evocadors i bellíssims. Cervera del Maestrat mereix una menció a banda, així com el santuari adés mencionat, de la Mare de Déu de la Font de la Salut de Traiguera. Aquest santuari és l'únic "real lloc" entre el Puig i Poblet, i en ell es van allotjar reis i eminències de tots els temps, des de Felip II i Cervantes als Borja i Galdós. La seua hostatgeria manté encara gairebé intactes les estances dels Borja, amb elements mudèjars i renaixentistes; espectacular resulta l'església, i el primitiu refugi, amb una curiosa xemeneia de rajol cuit.

Com el Pallars, el Maestrat esdevé un dels meus xicotets paradisos! Qui em diu que les oliveres que vaig admirar no portaven els seus mil·lennis d'existència esperant que jo hi anara? Tot és possible... 

TRAIGUERA

Reverència davant d'un arbre tant espectacular!



Companyes de l'olivera bimil·lenària

Vista de Traiguera, que deu l'origen del seu nom a una varietat de blat





Font de Sant Vicent

El remat barroc s'alça damunt d'un campanar gòtic,
les finestres cegades del qual són ben visibles.
Portal de l'antiga muralla
 SANTUARI DE LA FONT DE LA SALUT DE TRAIGUERA

L'atri, manat fer per Felip II i, a sobre, l'espadanya, un dels pocs elements
que perviu de l'antiga església gòtica.




Fumeral de l'antic alberg de pelegrins. 
Museu a l'antic graner
Aquestes làpides romàniques recorden a les de Tírvia. 


Decoració del presbiteri: frescos dels germans Guilló

Detall d'una antiga clau de volta gòtica
Estança reial o dels Borja


Lloc de la troballa de la Mare de Déu
 CÀLIG



Porta de "la Torre"
Escut de la vila sobre la porta de l'església parroquial
Curioses figures a la portada de l'església


CERVERA DEL MAESTRAT


Escut nobiliari


Escala cap al castell
Entrada al castell de l'ordre dels hospitalers




Al fons, el mar. Espectacle!

LA JANA



Detall de la portada del magnífic temple dedicat a Sant Bartomeu

Blasó sobre una de les portades dels palaus
que hi ha al voltant de l'església
 CANET LO ROIG: PARTIDA DELS RATXOS
















L'església de Sant Miquel, fortificada

XERT

Casc antic del poble, coronat per l'església vella.

Portada gòtica de l'església vella, vora un antic portal de muralla


Palau dels comtes de Pestagua, un magnífic casalot
Façana de ponent de l'església vella