L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

23 d’abril del 2021

El millor dia del llibre

Hui no hi ha hagut ni manualitats de roses, ni dracs, ni punts de llibre siderals, ni exposicions de treballs, ni jocs florals, ni entrega de premis dels jocs florals, ni lectura de treballs guanyadors. Hui, a classe, només hem dut llibres i hem parlat de llibres.

Així, qui ha volgut ha dut un llibre que li agrada molt i ha explicat per què li agrada i per què el recomana: en edats ben primerenques la personalitat ja despunta! Jo també he fet el mateix: he dut la Ilíada i l'Odissea i he estat una estona parlant d'Aquil·les i Hèctor, de la mort de Patrocle, de Príam i de com Aquil·les aplaca la seua còlera i és capaç de plorar amb el pare del seu pitjor enemic, aquell qui li ha matat l'amic, i de cedir-li'n el cos per a un enterrament digne. Després he parlat del retorn, de la nostàlgia, de l'estima pels companys...

La L. havia dut, per mostrar els seus companys, un emocionari. Hi esta molt capficada, en el tema de les emocions. Quan jo he acabat de parlar, s'ha alçat fent saltets i m'ha dit: —Jo havia dut el meu emocionari, però tu has parlat ja de moltes emocions—. Ha desat el llibre a la motxilla i n'ha tret un altre sobre com salvar el planeta.

Crec que la L. ha après, o ha començat a aprendre, que les emocions no estan ni en cap emocionari, ni en cap ensinistrament o educació emocional, ni en cap relat políticament correcte: les emocions estan a la vida, al món i a les coses, a les persones i a la Literatura.

M'han demanat que fotografiara els llibres de què hem parlat per penjar les fotografies al Telegram de famílies i poder consultar-los i comprar els que més els  han agradat. Ah! I ells mateixos han explicat per què justament hui, 23 d'abril, hem parlat de llibres. Una xiqueta ha imprès fins i tot els retrats de Cervantes i Shakespeare, que ara lluen en un lloc ben visible de la classe. 

Fa falta més per a «celebrar» el dia del llibre?

Podríeu dir que sí, que llegir... Però és que llegir, llegim cada dia.

Encara no fa un segle que en aquesta plaça berlinesa
van cremar llibres...