L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

20 de novembre del 2022

La tardor és poesia

La teoria del llenguatge desenvolupada al llarg del segle XX ha tendit a dissociar els significats dels referents. En efecte, l'univers simbòlic del llenguatge humà estaria format per una munió de signes i significats que es defineixen no en relació amb la realitat, sinó en relació els uns amb els altres. En aquest sentit, la realitat seria fruit del llenguatge, i no a l'inrevés.

Bé, potser ho he explicat de manera massa esquemàtica, però només volia arribar al fet que, quan emprem la natura com a metàfora del sentir humà, només estem emprant la realitat per il·lustrar l'univers simbòlic en què vivim immersos. Un univers que té molt de poesia (la poesia és paraula, és llenguatge).

Perquè la tardor és poesia o, el que és el mateix, la reafirmació que la poesia, l'art, la paraula, allò gratuït, és el que dona sentit a l'existència. I, si no, fixeu-s'hi: quan el cicle de la vida ja ha estat completat; quan l'arbre ha fet ses flors i ha donat fruit; quan els animals s'han aparellat i busquen un cau; quan l'esplendor de l'estiu s'apaga a poc a poc i tornen el silenci i la quietud de l'hivern... Llavors la natura s'engalana, refulgeix, se significa amb una bellesa gratuïta, sense cap finalitat... Bé, només amb la mort com a objectiu que no manlleva l'esclat de bellesa.

La natura esdevé poema per aquells que viuen immersos en les paraules belles.

Raconet d'Ademús
Font vora el molí de la Vila
Bohilgues
Raconet de Vallanca
Nouers centenaris
Pi de la Cuesta Moya
Savina del Plano
Puntal Negrón
Ademús des del Puntal Negrón
Barranc de Negrón