L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

12 d’octubre del 2023

Passejant-me pel Sobrarb

 

El Cinca i la Peña Montañesa, que domina tot el Sobrarb
com el Monte Oroel ho fa a la Jacetània

Durant les meues excursions ací i allà pel Pirineu d'Aragó, vaig anar parant pels alguns altres pobles del Sobrarb a més de Bielsa o Fiscal: Broto, Fanlo, Nerín, Boltanya... Però sens dubte, els més bonics de tots són, per una banda i malgrat el seu sabor a turisme de cap de setmana, l'Aïnsa, capital històrica, i Abizanda, amb la torrassa espectacular des d'on es domina tota la vall del Cinca fins al Pirineu. A bell mig de la comarca, pujant els vessants meridionals de la Peña Montañesa, hi ha el monestir de San Victorián, que té l'honor de ser, si no el més antic, un dels primers monestirs de la península. San Victorián avui és només un munt de ruïnes consolidades, però les vistes sobre les valls, la màgia de la llegenda i el record de l'esplendor passat ja paguen de per sí el fet d'ascendir per la carretera de muntanya que hi mena. Un altre indret que paga moltíssim la pena és Vió i l'església de Sant Vicent: el seu estil llombard la converteix en un vincle entre l'arquitectura romànica de les valls més orientals del Pirineu (de la Ribagorça al Ripollès) i l'arquitectura romànica de les valls pirinenques occidentals d'Aragó. Al museu de Barbastre em trobaria amb les pintures murals d'aquesta església, que poden rivalitzar amb algunes obres mestres de Boí.

La imatge que m'emporte del Sobrarb en aquestes darreres ocasions que hi he fet via és la d'un paradís natural presidit, al nord, per tres gegants: el Monte Perdido, l'Añisclo i Marboré, mentre que al bell mig de la comarca la Peña Montañesa s'erigeix com un imponent punt de referència. Però a més a més, em sorprengué trobar en alguns indrets, especialment a Bielsa i a Broto, petjades dels que foren uns dels episodis més esgarrifosos de la Guerra Civil: aquests dos pobles, i d'altres, foren totalment arrasats pels nacionals, que trobaren en la població una defensa a ultrança de l'ordre republicà. Les reconstruccions dutes a terme durant els anys cinquanta no van respectar l'arquitectura tradicional, i avui l'aspecte i la màgia d'aquests pobles només queda en el record.

Passeig pel Sobrarb! I el que encara em queda!

BROTO

El riu Ara travessa la vall fins a morir al Cinca
Restes del pont romànic
Un dels vestigis més antics en llengua aragonesa
El poble abans i després de 1938
FANLO

Restes d'un antic castell
Vistes espaterrants des del poble!
Hi ha símbols solars arreu.
La Pietat
NERÍN

MIRADOR D'AÑISCLO

Una de els rutes pendents que tinc és l'ascensió d'aquesta gorja.
Panorama
VIÓ

Silenci, solitud, bellesa: es pot demanar més a un indret?
Detalls de les pintures murals de l'absis de Vió
(avui al museu de Barbastre)
Restes del frontal d'altar de Vió
BOLTAÑA

Presumeix de tindre el casc antic més gran de la comarca. Però la veritat és que allò més gran no sempre és el més bonic.
L'AÏNSA

No és tan gran, però paga més la pena!
El Cinca
Accés al recinte clos
Des del castell
Paga la pena passejar-hi de bon de matí.
Antigues bases de columna reutilitzades com a capitells
Torre de l'homenatge pentagonal: la forma en facilitava
la defensa
SAN VICTORIÁN
ABIZANDA


Perspectives del poble i el castell d'Abizanda
Monte Perdido i Peña Montañesa des d'Abizanda
Museu dels Titelles
Detall de la portada renaixentista de l'església
Pati d'armes i restes de l'antiga esglesiola romànica
del castell
Terres del Cinca