L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

24 de desembre del 2011

Nit màgica



Algunes melodies del Nadal als Països Catalans s'han convertit en un pilar de la nostra identitat i de la nostra cultura: el Cant dels ocells... qui no s'emociona en sentir-lo? El desembre congelat, personalment, em transmet un sentiment especial. Però entre tantes i tantes melodies tan nostrades hi ha una que ens ha arribat des de la nit dels temps, i que des de llavors continua sonant any rere any en molts llocs de la nostra geografia, en alguns d'ells, com Palma o l'Alguer, de forma ininterrompuda des de fa centenars d'anys: es tracta del cant de la sibil·la. És a aquesta melodia que vull dedicar-li aquest post.

La sibil·la pagana era una pitonissa que, en estat de trànsit, es comunicava directament amb els déus i comunicava als hòmens un missatge sobre l'esdevenidor. Michelangelo va fer una magnífica representació de les sibil·les més famoses de l'Antiguitat a la Capella Sixtina. Aquesta figura sagrada i esotèrica es va resistir a desaparèixer amb l'arribada del cristianisme, i finalment fou assimilada a l'anunci de la tornada del Messies per part de la tradició catòlica. Malgrat la seua prohibició al concili de Trento, es va mantenir a Mallorca i l'Alguer i altres llocs de la Mediterrània, i d'allà ha saltat de nou, com una espurna, a altres llocs com Barcelona, Vic, Capdepera, Gandia, Algemesí, etc. Durant milers d'anys va estar, i ho és encara, una dona qui s'encarrega d'aquest paper intermediari entre Déu i els hòmens, i durant una nit, la nit màgica de Nadal, ens transmet un missatge diví: la possible arribada del Judici Final.

I és que enmig de la disbauxa nadalenca, entre fum de gambes i safates de torrons, la sibil·la ens recorda el caràcter màgic d'aquesta nit, la tercera després que el sol haja estat parat al cel durant tres dies. I ens adverteix de la imminent arribada del Judici, de la fi del món, de la possible arribada de la nit eterna. Però el dia de Nadal, malgrat l'advertiment de la Sibil·la, el sol començarà a pujar de nou en el cel anunciant l'arribada de l'estiu d'ací a sis mesos... L'any vinent, però, ens tornarà a recordar la possibilitat que això no passe. Seria llavors el moment en què, a jorn de judici, Ell veurà hi ha fet servici...

Us deixo algunes de les millors versions que he trobat per Youtube. Després d'aquest cant, de nou, alegria, festa i retrobaments: un molt bon Nadal a tots!!!