L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

14 d’agost del 2013

Just ara fa un any

La notícia que un grup d'excursionistes s'havien quedat atrapats al telefèric de l'estany Gento, a la Vall Fosca, m'ha recordat que, just ara fa un any, jo hi era allà. Va ser durant l'excursió que, amb el pretext de fer ràfting a la Noguera Pallaressa, em va permetre redescobrir el Pirineu, vora 20 anys (uf!) després d'haver visitat la Vall de Núria per primera vegada. 

Recorde que vam dinar vora l'estany Tort, davant d'un magnífic paisatge d'alta muntanya, per una casualitat. No recorde exactament on ens dirigíem, però en parar a la Pobla de Segur per preguntar com s'hi arribava, un matrimoni d'ancians van començar a discutir cap on ens adreçaven: ell ens enviava a una ruta impossible (per l'horari i per llarga), mentre que ella ens va aconsellar d'adreçar-nos cap als estanys de Capdella. Li vam fer cas a la dona: al poc, començarem a remuntar amb el cotxe la Vall Fosca i vam arribar a temps de pujar cap a l'estany Gento amb el telefèric que justament ara s'ha espatllat.

Cap a l'estany Gento per l'antiga via del ferrocarril miner
Embassament de Sallent, on hi ha l'estació del telefèric
Estany Tort

Estany Gento

L'experiència del ràfting va ser una passada... Vam tenir la sort de ser guiats per un monitor veterà, que coneixia el riu pam a pam, i que ens va fer suar la cansalada... Però amb gràcia, hehe. El descens començava des de Llavorsí i finalitzava a Rialp. Si mai heu gaudit de l'experiència, apunteu-vos-ho a l'agenda, que és molt aconsellable! Aquí teniu un link amb informació.

Accident... provocat pel monitor!
Aquest cara de patiment que veieu és la meua...

Hi ha la possibilitat de tirar-se des d'aquest pont a mitjan camí... Sóc jo!
La veritat que fou un cap de setmana molt complet. De camí cap a Rialp vam aprofitar per fer una parada a Balaguer, capital de la Noguera, on dissabte fan mercat. De tornada, vam parar a Gerri de la Sal, un dels escenaris de la novel·la Jo confesso, de Cabré, que justament m'estava llegint aqueixos dies, i també al castell de Mur, la fortalesa millor conservada de tot el Pallars. Els paisatges des d'allà cap a la conca de Tremp eren espectaculars!

BALAGUER

Al riberal del Segre
RIALP, RODÉS I SURP

Carrers de Rodés... rural, rural...
Rialp des del mirador de Rodés
Carrer (camí?) de l'església de Rodés 
Església romànica de Surp
GERRI DE LA SAL

Monestir de Santa Maria, vora la Noguera Pallaresa 


Cloquer del monestir
CASTELL DE MUR

Castell romànic de Mur, s. XI
Canònica de Santa Maria de Mur, vora el castell