L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

13 de gener del 2016

Cismes. Una parada al castell del Papa Lluna

Castell templer de Peníscola, un desembre al matí
La pressió urbanística i un model econòmic basat en el turisme de sol i platja han  fet de la costa de Peníscola un dels indrets més lletjos que conec: una renglera d'edificacions horroroses situades arran de mar -com a tants altres llocs- i que arriben fins a Benicarló. No obstant, coronant la petita península que li dóna nom, encara s'alça allà l'antic castell templer, amb el barri vell als peus rodejat de muralles i baluards. un castell que en els darrers anys del cisma d'occident va esdevenir la tercera seu papal del món cristià: Benet XIII, conegut com el Papa Lluna, va ocupar el castell en fugir d'una França que li retirava el suport. Va preferir morir sol i amb tota la cristiandat d'esquenes que abdicar.
La història del cisma no fa altra cosa que fer evident la raó de ser del papat: el poder i les influències polítiques, per més que hui l'endolcisquen amb missatges de "pau i amor". Si Francesc fóra un papa "revolucionari" com diuen, hauria de començar per abolir aquesta institució eclesial, almenys tal i com la coneixem hui en dia.

El dia gris no ha deslluït la visita al castell [23-XII-2015], ara en hivern solitari i evocador. Magnífiques vistes al far, al port i al sud, on es troba un dels paratges costaners més bonics i millor conservats del nostre país: la Serra d'Irta. Allà que hi vaig!

L'any passat em vaig endinsar a la serra des d'Alcossebre. En aquesta ocasió, ho faig des de Peníscola, i comence el passeig a l'ermita de Sant Antoni: vistes espectaculars, solitud i aire -per fi!- net. Acabe el dia passejant per la costa verge, des de la torre Badum fins a la part baixa del penya-segat, on el mar ha dibuixat una costa capriciosa i bellíssima. Les cales rocalloses i els continus entrants i eixints de la roca donen pas a l'arena una vegada hem arribat a la platja del Pebret.

Hem començat les vacacions de Nadal. Goig immens de poder gaudir de tot açò: paisatge, natura i història.

CASTELL DEL PAPA LUNA I PENÍSCOLA







Benet XIII












ERMITA DE SANT ANTONI DE PENÍSCOLA

Creu, amb Peníscola al fons


SERRA D'IRTA





Torre Badum o Abadum
Penya-segat




El Pebret