L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

5 de novembre del 2016

Històries de l'Open House (4): no és un repte, és una possibilitat


Com ve sent ja un costum, cada any per l'Open House m'aprope al 22@. Sempre s'hi aprenen coses ben interessants sobre l'arquitectura contemporània i els nous usos de l'antic barri industrial del Poblenou. La visita a l'edifici Media-TIC no ha decebut gens les expectatives: el propi arquitecte, n'Enric Ruiz-Geli, n'explicà les característiques del gran cub del carrer Roc Boronat. Pràcticament cada detall de l'edifici està pensat per fer-lo funcional i energèticament autosuficient.  Amb l'ajuda de nous materials i de la tecnologia, es regula de manera sostenible la lluminositat i la temperatura de l'interior de cada planta, s'aprofita l'aigua de la pluja o l'energia solar. La distribució dels espais comuns (escales, lavabos, sortides d'aigua...) permet, a més a més, guanyar milers de metres quadrats. Si voleu més informació, podeu anar a aquest dossier.

La construcció de l'edifici trenca un dels tòpics que hi ha sobre la sostenibilitat: que és cara. Segons explicava l'arquitecte, es va aconseguir fer un edifici molt més barat del que s'havia pressupostat inicialment. A més a més, cada any s'estalvien milers d'euros en electricitat, que es tradueixen en un bon grapat de tones de diòxid de carboni que no contaminaran l'atmosfera. Evidentment, hi ha grans interessos econòmics i empresarials per part de les elèctriques per posar entrebancs a aquest tipus de construccions autosuficients (la normativa sobre l'autoconsum n'és un exemple clar), però anar en aquest direcció no correspon a aquestes grans empreses multinacionals, sinó a tota la ciutadania en el seu conjunt: desafiant, si cal, els interessos que ens porten al col·lapse del medi ambient. Edificis com aquest demostren que no és cap repte ni utopia, sinó una possibilitat que tenim a l'abast.

Ah! I les vistes: des de la setena planta, espectaculars. A més a més, a la vora hi ha una de els noves superilles que s'han planificat a l'Eixample: tant de bo s'escampen ja per tota la ciutat!







Ca l'Aranyó i Can Framis



Geometria
Baixant per la Diagonal