L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

2 de maig del 2021

Paisatge i Història: Grau Vell de Sagunt

Socialitzar-se té un avantatge: s'enraona d'açò i d'allò, i potser isca en la conversa el Grau Vell de Sagunt. I la intuïció em diu que aquest és un dels paratges que com pot ser que no conega i, per això, li propose a l'A. que anem a fer-hi un tomb.

Haig de dir que el lloc presenta un cert aspecte dessolat, decadent. A la vora han quedat els grans polígons industrials del Port de Sagunt i les torres de la cimentera dominen l'indret. A més a més, el poblet de pescadors està poc cuidat: el carrer mal asfaltat, cases esgavellades, solars, vidres trencats. Però el baluard defensiu ha estat restaurat amb cura, també el que semblen els antics magatzems portuaris: s'hi llegeix una data, 1711. S'hi respira calma, quietud i llibertat: no hi ha cap xiringuito i, per tant, no ve cap individu ansiós del que es diu turisme de diumenge. Només algun pescador que altre amb sa família. 

Però la màgia del Grau no està només en el mar, sinó en la seua història. L'arqueologia ha confirmat que es tracta de l'antic port iber d'Edeta, que possiblement es construí en aquest lloc perquè podia ésser vigilat des de la Calderona. De fet, la serra mor al Mediterrani just en aquest punt: els darrers turons, l'últim amb la mola del castell visible des de la costa, donen pas a la marjal dels moros i aquesta, al mar. La marjal, per cert, és un indret que paga la pena explorar: en un breu passeig ja vam veure multitud d'aus i un paisatge espaterrant!

I el meu cap relaciona aquest indret amb el Cap de Cervera: allà mor el Pirineu, ací la Calderona. La decadència del Grau recorda l'aspecte també decadent de Portbou. Per ambdós indrets, mil·lennis d'Història i d'històries que potser algun dia seran contades.
Port de València en la llunyania
Antics magatzems portuaris
Baluard: s. XVI?
Pati d'armes de la fortificació
El Grau i el polígon
La marjal i els seus habitants
El Picaio en primer terme. Al fons, el Garbí 
i el Puntal de l'Abella.
Castell de Sagunt
Platja del Port de Sagunt: en esta època de l'any, 
tranquil·la... En estiu, Mordor!