L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

17 de setembre del 2023

Incursions (1): Areeta


Abans de visitar Bilbo havia de visitar, necessàriament, Areeta (Las Arenas), el barri marítim de Getxo. Si per la part paterna Granada i l'Alhambra esdevenien el paradís constantment anomenat pels avis, el germà de la meua àvia materna va acabar el seu periple pel món a aquest barri de Getxo, on va obrir una fruiteria. Així, l'àvia hi va anar en vàries ocasions i sovint em parla de com la deixava impressionada el pont penjant sobre el Nerbion: i tenia raó! Però no només el pont resulta impressionant, sinó també les vistes sobre la ria, Portugalete i el mateix Getxo.

Abans de travessar la passarel·la del pont cap a Portugalete i tornar a Areeta amb el transbordador, el dia havia començat amb un passeig matinal pel passeig marítim, flanquejat pels casalots que la burgesia bilbaïna va construir-se des de finals del XIX fins a ben entrat el segle XX: l'eclecticisme, el regionalisme i l'estil anglès, de moda a l'època, deixen veure's en edificis que esdevenen emblemàtics de cada estil. L'ambient agradable del passeig i les vistes sobre la badia em van animar a arribar fins al far d'Arriluce: què bonic!

Com molt bé em va dir la guia del pont: no es pot visitar Bilbo sense veure el Pont de Biscaia que, cosa ben merescuda, ha estat declarat patrimoni mundial de la humanitat.
Al far
Edificis d'habitatges de Portugalete, en clar contrast
amb l'arquitectura burgesa d'Areeta
Arquitectures
Pont de Biscaia
Transbordador
Vistes sobre Areeta, amb l'església
de la Mercè destacant sobre la resta de construccions
Vertigen
Portugalete
Transbordador
A Areeta es viu molt bé, no?
Ara, cap a Bilbo!