L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

4 de desembre del 2010

Opinions


El conflicte dels controladors amb AENA resulta, si més no, molest. Sobretot per a aquells milers de viatgers que aquesta nit s'han quedat penjats als aeroports de tot l'Estat. Pareix que els controladors no tinguin altra feina que fer que tocar el nas a milers de persones; llegeixes la premsa i els pinten com uns insurrectes, que damunt de "privilegiats", encara demanen més.

Però no crec jo que aquests treballadors estiguin arriscant tant per assumptes secundaris. Rubalcaba, tan "dialogant", fa poques hores que els ha amenaçat amb penes de presó si no tornen als seus llocs. A EEUU van haver comiats massius per una vaga similar. "Cobren moltíssim, i treballen poc... què demanen?", afirma algun viatger, amb raó, enfadat. Jo pense que si tan estupend és l'ofici de controlador, no entenc per què no tothom ha seguit aquest camí. Ningú parla dels estudis que cal tenir per tal de poder ser-ho, del grau de responsabilitat i d'estrès que tenen, ni de les condicions de treball reals que tenen, més enllà del que pugui dir la premsa (i AENA).

No te preocupues en ese sentido, aquí cumplimos infinidad de órdenes. Pedimos reducciones de jornada por guarda legal de hijos a cargo y se nos deniegan, acatamos, venimos a trabajar, denunciamos en los juzgados y mientras tanto, claro, los días que ha pedido un compañero con hijos, ya los ha tenido que trabajar. Pedimos vacaciones a principio de año, las aprueban, pero llega el verano y por ordeno y mando vulnerando el convenio y los acuerdos locales se "reubican" a otra fecha, acatamos, denunciamos y mientras tanto, AENA tiene sus trabajadores donde le interesa. La empresa te manda de un día a trabajar en tu día libre, no puedes negarte a la orden del empresario, acatas, denuncias pero mientras tanto la empresa ya ha cubierto el servicio (la denuncia ya no sirve para nada). La empresa programa menos controladores, los sectores se sobrepasan produciendo un grave riesgo a la seguridad de la operación, acatamos, denunciamos y mientras se resuelve... mañana y pasado y pasado hacen lo mismo. Podría seguir pero ya no sé ni si twitlonger me lo va a permitir... ;-) Espero que esto te ayude a comprender mejor un conflicto del que por lo general la mayoría toma por cierto lo que dice la prensa, cuando no es así ni por asomo. Un saludo.

Bé, aquest testimoni del bloc que tenen els controladors ens fa entendre una mica més la situació. I jo els recolze plenament. Fa mesos que estan reivindicant els seus drets. En agost ja van avisar que farien una cosa com la que es van atrevir a fer ahir, i encara es van abaixar els pantalons, van aplaçar la vaga i van seguir "negociant"... amb una empresa que, de ser la meitat de nefasta amb treballadors i clients com ho és ADIF, deu ser del tot una pífia. Jo em pregunte: quins han estat els beneficis d'AENA el darrer any? Qui els està gaudint?

Bé, ànim (als controladors) i paciència (als viatgers, entre els quals em compte, ja que tinc un viatge planejat d'ací a poques setmanes). Però ja està bé que ens tractin com uns no-res. AENAestà obligada a respectar els convenis que signa amb els treballadors, i en cas de no respectar-los, a negociar-ne de nous. Quina culpa tenim tots de la incompetència d'uns grans empresaris que només tenen la mirada fixa en el màxim benefici, per sobre de qui siga i del que siga?

Ja se'n poden anar a la merda. Deixem d'assenyalar amb els dits als controladors, escoltem les seves raons i mirem una mica cap a AENA, que crec que és on està tota la merda.