L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

13 d’agost del 2014

Terres per descobrir


Feia molt de temps que tenia ganes de descobrir la Tinença de Benifassà: n'havia sentit parlar, havia vist algunes fotos i la veritat que té la pinta de ser un paratge captivador. No puc dir que l'haja descoberta: només he fet una xicoteta incursió en cotxe, però la veritat és que promet moltíssim: prenc nota! Hom diu que és la tardor el millor moment per conèixer-la: en alguns indrets, els arbres caducifolis hi oferixen l'espectacle cromàtic tardorenc.

La veritat és que la sensació que tinguí l'altre dia en endinsar-me per la carretera (de cabres) que du a Castell (també) de Cabres des de la Sénia va ser semblant a la que tinguí l'any passat en arribar a la Vall de Boí. Donen la benvinguda unes muntanyes que pareixen inaccessibles, de formes sinuoses i impossibles, amb cingleres altes i erosionades, que obliguen a la carretera a serpentejar entre les seues faldes i els barrancs. Al poc de passar l'embassament d'Ulldecona, els primers pobles de la Tinença: el desviament a Fredes i, poc més amunt, a la Pobla de Benifassà. Va ser en aquest darrer poble on fiu l'alto per a dinar.

Vistes al Ballestar des de la carretera de la Pobla de Benifassà
El campanar de l'església presideix la Pobla.

Arquitectura de reconquesta: esglésies prototípiques d'una sola nau
amb porta d'arc de mig punt i sostre de fusta sobre arcs de diafragma.

Pantà d'Ulldecona... que es troba a terres valencianes.
Aquesta contrada fou el primer indret que podem anomenar valencià, tal com entenem l'adjectiu hui en dia. Abans que Jaume I iniciara l'expansió cap al sud de la Corona d'Aragó, abans també de la batalla de Muret, Alfons el Catòlic va prendre el castell de Beni-Hassa i, una volta havien fugit els habitants de la vall, va preparar el camí per la seua repoblació. Aquesta no va realitzar-se fins que el territori fou cedit a Poblet pel noble que els va rebre, que acabà fent-se monjo. Fou llavors quan es va fundar a la vall el primer monestir cistercenc de terres valencianes, filial de Poblet, i primer pas cap a la colonització dels territoris que formarien, poc temps més tard, el Regne de València. 

De les pedres d'aquell cenobi queda ben poc, però el suficient per adonar-se que la sobrietat el císter i la seua regla regien el lloc. El monestir, després de guerres, abandons i saquejos, ha estat reconstruït per allotjar una comunitat de monges cartoixanes. És per això que només es pot visitar l'església durant un parell d'hores un dia a la setmana (dijous de 13 a 15 h).

Santa Maria de Benifassà s'alça, doncs, enmig de la Tinença, tot recordant-nos uns esdeveniments dels quals nosaltres, els valencians, som fruit. No m'estranya que siguem, doncs, tan beatos si els primers valencians resulta que foren uns monjos de Poblet!

Un llarg passeig de xiprers ens
du de l'aparcament al monestir

Presbiteri, potser la part millor conservada del monestir
Les poques finestres deixen passar una llum tènue
Els capitells són l'únic element decoratiu de la construcció
Porta d'arc de mig punt, característica de els esglésies de reconquesta.