L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

21 de novembre del 2015

Alienats? Potser: però ha guanyat el Barça!

Ens han dit que els terroristes maten en nom de l'Islam, amb l'Alcorà en mà. De seguida, l'Islam al centre de la diana. No han faltat opinions que denigren la religió com alienadora, com a opi, culpable del fanatisme. L'explicació fàcil: religió culpable, Islam aberrant, musulmans sota sospita.

Però si parlem de morts, podem comptar-hi també els immigrants i refugiats que moren ofegats al Mediterrani. I els de les guerres de Líbia, Síria, Sudan, Congo, Somàlia, Irak, Afganistan, Líban... Moltes d'elles fetes en nom de la llibertat, de la democràcia, de la seguretat i dels drets humans: la nostra religió, el nostre dogma. Hem de pensar que aquests valors també maten i porten al fanatisme? És difícil no fer-ho, perquè, ben mirat, hi ha molts més morts en aquest costat fets en nom seu que no pas de l'altre. Així doncs, concloem des d'aquest altre costat: valors occidentals, culpables. Europeus, hipòcrites; americans, imperialistes.

Però les explicacions fàcils obliden moltes variables. Variables que impliquen processos històrics complexos, equilibris que han beneficiat durant segles als països occidentals, interessos econòmics que beneficien a una minoria cada vegada més xicoteta, més invisible, però més poderosa. Quina casualitat que els països d'Orient Mitjà afectats per la xacra de la guerra siguen justament els que durant els passats decennis no eren favorables als interessos nord-americans i, per ende, de les grans multinacionals.

Per què s'odia? Qui alimenta l'odi? Per què interessa que l'odi esclate? Qui facilita les armes? Qui les finança? A qui beneficia tot plegat? 

Potser hui una peça petita de la resposta complexa que cal que elaborem i busquem la teníem al Bernabéu: Qatar Airways, resava la samarreta dels uns; Fly Emirates, resava la dels altres. Si no hi veieu la relació, ja està tot dit.

Alienats. L'alienació és, al meu parer, la nostra principal culpa. La d'un costat i la de l'altre. No ens volem assabentar de què va la pel·lícula, i ens utilitzen a tots de titelles d'una gran farsa.

Perquè, ben mirat, com llegia fa uns minuts al Twitter, per què acabar amb el terrorisme islamista, si finança les grans empreses occidentals i només que liquida a pobres desgraciats que no tenen ni on caure morts? Aquesta pregunta no és tan absurda si tenim present com de satisfets han quedat hui molts amb la victòria del Barça: per a què preguntar-se d'on provenen els diners dels seus patrocinadors?