L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

7 de maig del 2017

L'anti-França o la no-França? Difícil elecció, la dels francesos hui.



En algun lloc he llegit, aquesta setmana, que votar Le Pen és votar l'anti-França. Compartisc aquesta opinió, però... Què suposa votar Macron? Per a mi, votar la no-França. Macron és la continuïtat de la submissió de la política als interessos del capital i de les multinacionals, al submissió que està fent créixer la desigualtat, la injustícia i que accelera la destrucció ambiental. Com els socialistes, encapçalats per Hollande, promet molt; però qui se'n fia, si Hollande va trigar només uns quants mesos a capitular davant les pressions de la Troika decebent milions de votants i ciutadans europeus que veien en el nou govern francès un respir davant de les retallades i el declivi dels drets laborals? 

Entre l'anti-França i la no-França, quina opció és millor? Difícil elecció. Ara, passejant per carrers i ciutats franceses durant aquest pont, he vist símptomes d'una hostilitat manifesta a Le Pen i el que representa: cartells arrencats, manifestacions i pintades. Tot plegat, un bon senyal.

Malgrat que guanye la no-França, l'anti-França continuarà cuejant. Entre d'altres coses, perquè els valors republicans, els valors europeus, estan sent venuts a preu de saldo als grans poders econòmics. I en aquest context, la política perd la seua raó de ser. I davant la manca de referències i de credibilitat d'aquests que es proclamen garants d'uns valors que s'esvaeixen, on agafar-se?

Siga com siga, hui cal estar atents a què passa al país veí!