L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

21 de maig del 2017

Montalban


El passat de Montalban és un clar reflex de com la diversitat és utilitzada pel poder segons la seua conveniència. En efecte, la història de la ciutat està lligada a la del protestantisme en terres de França. En un principi, la defensa del credo protestant va servir com a pretext d'un bàndol durant les lluites de les diferents fraccions de poder que foren guerres de religió de França. Una vegada assolits els objectius i coronats els Borbons, es passà a una vaga tolerància que, com totes les "toleràncies", acabà malament: amb l'edicte de Fontaineblau Lluís XIV de França establí com a única religió del regne la catòlica, cosa que comportà la destrucció dels temples protestants, el tancament de les seues escoles i la persecució dels opositors a la voluntat reial. Montalban, que havia esdevingut una de les places fortes del protestantisme al sud de França junt amb Castres i d'altres, es revelà contra aquesta decisió reial i fou assaltada per les tropes del rei. La resistència no treu, però, cap fruit: destrucció, expulsió, exili.

Hui Montalban és coneguda per ser la pàtria petita del pintor Ingres. És una ciutat preciosa que s'alça a la vora del Tarn, tota ella de rajola vermella. Els carrerons medievals del centre semblen confluir a la Plaça Nacional: aquesta plaça barroca té una doble porxada sota la qual s'instal·la encara el mercat.

Tinguí mala sort el dia que hi fiu parada: el Museu Ingres està tancat fins d'ací dos anys per reformes; la ciutat, un diumenge per la tarda, romania morta i solitària; a més, plovia i feia fred... Ben de segur que aquest escenari canvia moltíssim un dia feiner i de mercat: si puc, hi tornaré!





Una església protestant
Catedral que ordenà construir Lluís XIV com a exaltació del catolicisme
L'església de Sant Jaume és l'edifici més antic de la ciutat,
parada dels pelegrins a Compostel·la. 
Retaule amb un quadre del pare del pintor Ingres
Palau de Justícia

PLAÇA NACIONAL








PASSEJANT: CARRERONS VERMELLS, FREDS, HUMITS, SOLITARIS