L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

28 d’octubre del 2017

Històries de l'Open House Barcelona (4): Raval



Enguany ha fet huit anys d'aquella primera edició de l'Open House. Recorde perfectament que el primer barri cap al qual em vaig adreçar va ser el Raval: la galilea de l'antiga església del Convent de Sant Antoni i la capella de Sant Llàtzer, amb el seu fantàstic absis romànic. Si aquells edificis eren testimonis d'un Raval ocupat per monestirs, convents, hospitals i horts, enguany he visitat els testimonis del que vingué després: la transformació del Raval en un barri industrial i obrer. De fet, el primer barri industrial de Barcelona, abans de l'enderroc de les muralles i de la construcció del teixit fabril del Poblenou. Així, es podien visitar Can Seixanta i l'actual Casa Fàbrica Ateneu del Raval.



La tipologia constructiva de les fàbriques del Raval no permet de distingir-les dels blocs de pisos des de fora. Ara bé, si bé la vivenda del propietari i de vegades també les dels treballadors donen l'exterior, la construcció allotjava normalment dues grans naus perpendiculars al carrer on es desenvolupava l'activitat industrial, normalment relacionada amb el tèxtil. En el cas de la casa fàbrica del carrer Reina Amàlia, només hi havia una sola nau, ocupada actualment per un auditori i un bar, tot i que a l'altre costat del pati es va bastir posteriorment un segon mòdul que actualment allotja uns tallers de joieria i disseny de roba. 

Can Seixanta és això, "can pixa". Al voltant del carreró central es van anar construint mòduls, ampliacions, eixints... sense cap ordre ni concert, que van fer que amb el temps la fàbrica Tarruella fos coneguda com això, Can Seixanta. Actualment la casa fàbrica acull habitatges de protecció oficial i un munt de tallers i espais dedicats a les arts, a la dansa... L'edifici fou adquirit per una multinacional amb la intenció de convertir-lo en habitatges de luxe, però finalment la lluita veïnal ha fet que l'Ajuntament el comprara. Encara no se n'han decidit els usos.


La visita a Can Seixanta acabava a la Factoría Heliográfica. Allà hi ha un espai dedicat a la recerca i investigació sobre el món de la fotografia, des dels seus inicis fins a l'actualitat. Es custodia un important fons bibliogràfic, així com tot un seguit de càmeres i aparells antics amb els quals es van fer les primeres fotografies: a la factoria hom pot veure, per exemple, com s'elabora un daguerrotip com aquells que es van fer a Pla de Palau ara fa vora dos-cents anys i comparar el resultat amb d'altres fets llavors. I és que l'objectiu no és crear un fons museístic, sinó un fons que permeta investigar i entendre l'evolució de la fotografia des dels seus inicis: i per entendre-ho cal fer fotografies tal i com es feien en els diferents moments d'aquest procés. Interessantíssim!


Casa de la Bolla, on, segons conten, es va signar al capitulació de
Barcelona l'any 1714.

CASA FÀBRICA ATENEU DEL RAVAL













CAN SEIXANTA










FACTORÍA HELIOGRÁFICA