L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

28 d’octubre del 2017

Històries de l'Open House Barcelona (5): under construction


Tenia molta curiositat: per què coi porten anys i panys d'obres per reformar un mercat? Què han fet i com? Què han trobat al subsòl? I les meues expectatives no van quedar defraudades: les obres del mercat de Sant Antoni han estat una obra d'enginyeria com poques. I tot s'ha fet amb un exquisit respecte i sensibilitat al valor que té no només l'estructura modernista del mercat, sinó el patrimoni que ha estat descobert dessota.

En efecte, s'han excavat quatre nivells subterranis al terra del mercat, deixant intactes no només l'estructura existent, sinó també les restes arqueològiques trobades. Al costat que dóna al carrer Urgell es podran contemplar les restes conservades de la muralla medieval de Barcelona -el tram que tancava el Raval, bastit al segle XIV-, amb la contraescarpa del fossar i un fragment del baluard aixecat en època moderna. A un nivell inferior es podrà visitar un tram de l'antiga via Augusta en un espai museïtzat. I és que el mercat s'alça en un indret que fou l'accés principal de la ciutat des del sud. Un camí que es bifurcava a l'altura de la plaça del Pedró: mentre que el carrer del Carme conduïa a la Porta Ferrissa, el de l'Hospital menava fins al Pla de la Boqueria, dos dels accessos principals de la murada de Pere el Gran.

I si això no fora prou mèrit, cal afegir un mur perimetral de quaranta metres de profunditat bastit per tal que el terreny, afectat per corrents d'aigua freàtics, no cedisca. I si ens fem una idea de la magnitud d'aquesta empresa, podem entendre el per què de tanta demora. Ara, es té previst d'inaugurar el mercat per l'abril. A la primera planta subterrània obrirà també un gran Lidl i els diumenges, com no, podrem tornar a gaudir dels encants de llibres en el perímetre de l'edifici.

Ganes!










Contraescarpa del vall de muralla
Fragment de la muralla i, al final, arrencada de l'antic
baluard de Sant Antoni