L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

4 de gener del 2013

Cims

LA CREU DEL CARDENAL



Pujar-hi ha esdevingut gairebé un ritual per a molts dels habitants de la Ribera de Xúquer. Per als meus amics i per a mi ho és. No és per a menys: des de dalt, l'espectacle de blaus, sumat a la festa de la natura que és l'Albufera i la marjal, amb un color i un aspecte diferent per a cada estació, paga molt la pena. 

Enfront de la Creu hi ha el Cavall Bernat, el cim més alt de la serra de Corbera, desafiant. És un tant més inaccessible, però des d'allà es veu l'Albufera al complet. D'aquest hem promès repetir durant el proper retrobament. Queda pendent.

A aquests dos cims riberencs s'accedeix des de la Vall de la Murta, on trobem les ruïnes del monestir de Sant Jeroni de la Murta, germà homòleg del de Santa Coloma del qual vaig parlar fa ben poc. El cenobi, però, no va tenir tanta sort com el situat a terres catalanes, i d'ell només queden unes quantes pedres i la torre defensiva, que donen a la vall un aire de misteri. Si mai baixeu cap aquestes latituds, no oblideu visitar la vall. El seu encant i la seua bellesa no us defraudaran.