L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

5 de gener del 2013

Domini

De tant en tant convé veure el sol pondre's. Per a mi, és un moment de fer un "stop", de parar, i simplement contemplar, sense pensar en res. I fins ací les vacances de Nadal, com aquell qui diu...

La primera posta de sol que he vist al 2013 ha estat des del castell de Miravet, on he fet un alto en el camí de tornada cap a Barcelona. El castell, una gran mola de pedra que sembla eixir directament de la roca, és un dels millors exemples d'arquitectura templera d'Europa. Està emparentat estretament amb la història dels valencians: des d'ací es va planificar la campanya de reconquesta de València i de Mallorca. Malgrat que els seus primers habitants foren detinguts per Jaume II per motiu de la butlla papal que abolia l'ordre del Temple i ordenava la detenció de tots els seus integrants, la fortalesa va continuar la seua història, que ha passat per totes les guerres, inclosa la Guerra Civil, en què fou escenari de l'anomenada Batalla de l'Ebre.

Les pedres encara parlen de tots els episodis que ha viscut la fortificació. Ara, però, han estat convertides en un mirador a la Ribera d'Ebre per a gaudi dels domingueros i excursionistes. Des d'ací podem exercir de cavallers per uns instants i dominar amb els ulls tot el que estiga a l'abast de la mirada, que no és poc.