L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

3 de gener del 2013

Signes del desastre

Fa un temps va aparèixer la notícia que el plàtan, l'arbre barceloní per excel·lència, havia deixat de ser prioritari en la planificació de l'arbrat de ciutat, tema sobre el qual em sona haver escrit ja. La raó, a banda de les múltiples al·lèrgies que originen, era que hi havia molts problemes amb aquest arbre. Desenes de milers d'exemplars estan malalts i estan sent reemplaçats per aquest motiu: només heu de pegar una volta per la Rambla i observar la gran quantitat d'arbres nous. Les condicions de ciutat els sotmet a un alt nivell d'estrès, davant del qual l'arbre acaba per sucumbir. També aquest estiu vam ser tots testimonis que alguna cosa falla: a mitjan d'agost les voreres ja estaven plenes de fulles caigudes dels plàtans. De sobte, la tardor s'havia avançat. Al mateix temps, alguns exemplars encara conserven les fulles amb un aspecte semblant del que solen tenir a finals de setembre. Desorientació. 

Aquests dies de vacances, passejant per la muntanya, vaig poder observar un altre fenomen que per mi no deixa de ser inquietant. Els ametlers dels camps de la Vall d'Albaida havien començat a florir. Ho haurien de fer a finals de febrer o principis de març: la flor de l'ametler és l'encarregada d'anunciar la vinguda de la primavera... no de l'hivern! Però aquest no era l'únic símptoma que alguna cosa falla: els ametlers encara no havien perdut la fulla. De nou, desorientació. Que també era evident quan, en passejar per la muntanya, veies florit el romaní, el timó i molts altres arbustos, i les abelles ja havien començat a faenar



Potser que aquests fenòmens no tinguen importància, però per mi són signes del desastre que se'ns ve al damunt, i ens mostren que això del canvi climàtic va seriosament. No és que siga pessimista, sinó que la realitat se'ns imposa. Hem de creure, si no, que el nostre organisme i els nostres bioritmes estan per sobre de tot açò? Hem de creure'ns menys vulnerables que les plantes? Per quina raó? Si les plantes es mostren així de desorientades, què de tot allò que ens passa és conseqüència del nostre maltractament a la Terra? 

Més del que pensem. Amb tota seguretat.