L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

26 d’agost del 2015

Xàtiva, el canvi, la protesta

Feliu Ventura a la plaça de la Seu de Xàtiva durant aquesta Fira
De manera gairebé casual i improvisada, ens trobàvem a la plaça de la Seu de Xàtiva escoltant Jo vinc d'un silenci de Raimon en boca de Feliu Ventura. L'instant tenia molt d'emocionant i emotiu: una cosa així semblava utopia fa tan sols uns mesos! Però ara, durant la Fira, ha esclatat en Xàtiva una onada de música en valencià: la nova corporació municipal ha promogut durant estes festes els grups i cantants xativins que durant vint anys van estar apartats dels escenaris locals pel PP per motius... ideològics? Pesen, certament, molt aquests, però crec que també hi ha quelcom de pragmàtic: el PP sap que existeixen sectors de la societat valenciana que mai els votarà i que, per tant, no cal que cuide gens ni mica. Per a què portar als escenaris a Feliu Ventura, a Pep el Botifarra o les bandes de música locals si d'ells i del seu públic no traurien gaires vots?

Com hem dit, la situació ha canviat de cap a peus. Al concert de Ventura, bastants comentaris sobre els anys de silenci i de menyspreu per part del Partit Popular. Un concert-protesta que crec, sincerament, que és un error. Perquè el PP és probable que torne al poder, i llavors... què? Tindrem de nou el mateix?

Es va parlar d’un País alegre, unit i combatiu. Crec que és just el sentiment de greuge i justa la protesta. A mi també m’ha enfadat i fastiguejat –i molt- allò que hem passat els valencians durant els darrers anys, i encara més les conseqüències que pagarem els anys que vénen. Però crec que els escenaris i entaulats de festes majors haurien de ser la part alegre i unida del País: tothom s'hauria de sentir a gust en un concert de música en valencià, fins i tot els votants del PP i el mateix Rus. Si convertim els concerts en valencià en plataformes anti-PP i reductes d'una determinada ideologia, tenim, sincerament, les de perdre.

Perquè propiciem que la història es repetisca en uns quants anys i que la vitalitat de la llengua es veja ferida de mort. Per a què donar als peperos motius per deixar de banda la llengua i la nostra pròpia cultura? Millor mostrar-se indiferents al seu menyspreu, alegres i units: és la millor manera de combatre'ls i que la gent menys compromesa demane realment aquest tipus de música i de productes culturals.

Per a protestar, ja tenim la xarxa i els mass media. Ui, què dic!? Els mass media? Millor parlem-ne en un altre post... Quin País que ens han deixat!


I què dir de Xàtiva! És la joia de les comarques centrals valencianes. Bella, plena d’història i símbol viu de la desfeta d’Almansa. Passejar pels seus carrers –l’Albereda, el Mercat, la Seu, el Bellveret...- és endinsar-se en vora tres mil anys d’història. I en el meu cas, tornar a viure una època tronada de la meua vida que tingué Xàtiva com a escenari. M’encanta aquest lloc i, després d’aquestes eleccions, me l’he vist amb uns altres ulls, sincerament.