L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

16 de juliol del 2016

De turista per ciutat


No dubte que l'arquitectura dels hospitals actuals està d'acord amb la higiene i la pràctica mèdica -supose que també de l'estalvi-. Però això no treu que el fet de passar per un hospital siga una experiència freda i grisa. Com devia haver estat l'experiència de malalt al recinte modernista de Sant Pau? Segurament, tampoc degué ser res agradable, però l'arquitectura ajuda a treure-li aquesta capa fosca i tancada: edificis acolorits, airejats i ben il·luminats contenen els diferents pavellons que els malalts compartien.

L'Hospital Sant Pau és una de les institucions hospitalàries més antigues d'Europa. Comença la seua història al recinte del carrer Hospital, ocupat avui per la Biblioteca de Catalunya i l'IEC, i la continua encara hui a l'edifici del Guinardó, acabat de construir fa no res. Han quedat ja per a altres usos els pavellons del recinte modernista de Domènech i Muntaner, als quals afegiria l'obra del seu fill Domènech i Roura: l'església i la Casa de la Convalescència. Aquesta darrera m'encanta per la seua escalinata decorada amb magnífics plafons ceràmics que il·lustren la història de la institució hospitalària. Però són tants els elements arquitectònics del recinte que paguen la pena: la sala d'actes de l'edifici de l'administració, les tornes de l'església, els remats del pavelló d'operacions, la decoració ceràmica en trencadís de les cobertes... Modernisme en estat pur!

Per descomptat, un d'aquests usos -potser el principal- és el turístic. Sant Pau i la Santa Creu ha quedat com a pedra de turista. Però també està bé de tant en tant això de fer de turista per la pròpia ciutat i deixar-te meravellar pels tresors que guarda. L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és un dels més interessants.

Detall de les teulades des del carrer de Sant Antoni M. Claret
Casa de la Convalescència


Alguns dels plafons ceràmics que decoren la Casa de la Convalescència
Peu de la trona dedicada a Sant Marc

Nau de l'església del Hospital
Pavelló d'administració: escala principal


Sala d'actes: coberta







Capçalera de la sala d'actes 


Sant Jordi: decoració en mosaic
del pavelló homònim
Pavelló d'operacions
Pavelló de Sant Jordi


Vista del recinte: una ciutat sanitària que és gaudi per als sentits!