L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

21 de juliol del 2016

Territori idealitzat

En un sitio que haya mar pero que no tenga las montañas cerca, yo no acabo de sentirme del todo a gusto. El hombre, hasta cierto punto, está determinado por el lugar donde ha nacido. Probablemente, la manera de pensar y de sentir de una persona funcionen de modo sincrónico a la configuración del terreno, la temperatura y los vientos. ¿Dónde has nacido tú?

MURAKAMI, H.: Kafka en la orilla

Del Prat de Cabanes a la Serra d'Irta, amb la taca de Torrenostra
En llegir aquest paràgraf del llibre, caic en el compte: les paraules que conté donen forma al que pense i visc. I em vénen al cap les sensacions que he tingut recentment al Prat de Cabanes-Torreblanca: sensacions que deu donar el mateix paradís.

La presència del mar que llepa els còdols de la platja que, des de Torreblanca, arriba a la Torre de la Sal; les talaies del Desert de les Palmes i la serra d’Irta, l’un al sud, l’altra al nord, a la vora mateix del paratge. Els aiguamolls plens de canyissos, amb aigües netes drenades per una discreta xarxa de sèquies poblades de barbs, llises, anguiles i altres peixos. Les llacunes blavoses i netes, que acullen nombroses aus migratòries al llarg de l’any, malgrat que ara a l’estiu romanguen més aviat solitàries... Allà on l’aiguamoll acaba, el tapís de verds del tarongerar, fins a les muntanyes.

Sens dubte, és un reducte d'allò que queda del que havia estat el nostre territori, ara malmès pel formigó i ple de camps abandonats esperant el guany fàcil de l'especulació urbanística. El Prat em va semblar tan bell, que no podré deixar de pensar-hi quan algú en pregunte això de... ¿On has nascut tu?

Al fons, el Bartolo i les Agulles de Santa Àgueda, al Desert de les Palmes

Dunes, aiguamolls, canyissos, tarongerar, muntanya













Una fotja perduda