L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

30 d’agost del 2017

Geografies estivals (9): Fontviva - Pirineu


Quan després d'una tarda a Barcelona et trobes, de sobte, en un lloc com aquesta vall pirinenca, només pots que admirar-te i admirar el que trobes al teu voltant. Prats i boscos, boscos i més boscos, animals de tot tipus als peus del cim emblemàtic de la Cerdanya, el Carlit. Inexplicables les sensacions que van venint: les fotos parlen per elles mateixes. Només dir-vos que de tant en tant em sorprenia mirant el paisatge, bocabadat, tot exclamant: però què bonic!

La ruta, circular, comença a l'aparcament al que condueix una pista asfaltada que comença a l'entrada del poble de Portè. En pocs minuts s'abasta l'estany de Fontviva, un lloc que convida a badar i quedar-s'hi. Però continuí rumb al refugi dels Enginyers per un camí que s'endinsa en el bosc i que ascendeix ràpidament pel vessant de la serra de les Xemeneies. Poc després del refugi s'arriba a l'estany de Lanós, des d'on ja és visible el Carlit, amagat durant tot el trajecte pel Pic de les Xemeneies. Allà vaig dormir la sesta més bona de tot l'estiu, acaronat per un ventet de mestral fresc que suavitzava l'aspror del sol de migdia. Després vaig tornar a Fontviva pel sender de gran recorregut que passa vora el llac.

Són moltes les llegendes sobre fets esdevinguts a Fontviva relacionats amb les dones d'aigua: segons es conta, un jove del poble va aconseguir casar-se amb una de bellíssima amb la qual tingué tres filles. Es veu que aquestes, als seu torn, en feren de vaqueros als pobres pastors. Si tenim en compte que l'aigua és present gairebé a tot arreu en forma de rius, rierols, fonts, deus i llacs, aquestes històries no són gens inversemblants.

Màgia, paradís, bellesa, llegenda, natura: Pirineu!


Bosc comunal de Portè


Estany de Fontviva i cavalls peixent





Pillar-les va ser un miracle!


Pasturant enmig de la devastació provocada per una allau


El Fals Carlit a l'esquerra, als peus de l'estany de Lanós

Ara sí, el Carlit


Estany de Lanós
Vall del rec de Lanós


De nou, Fontviva des del GR