L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

18 de maig del 2009

El bitxo.


Han descobert un bitxo: una babosa marina. El problema sorgeix a l'hora de classificar-lo. És animal o és planta? El "bitxo" en qüestió s'alimenta d'algues, però és capaç d'incorporar els clorofits d'aquestes en les seues cèl·lules per realitzar després la fotosíntesi. Llavors? 

La qüestió m'ha vingut al cap mentre corria. A partir de les rutines (no entenc per què aquesta paraula està tan desprestigiada) el nadó organitza la seva ment: s'organitza en l'espai i el temps. Tot seguit va passant per diferents estadis, de la globalítat passa al pensament intuïtiu, per passar a l'analític i a l'inductiu... Una de les coses que utilitzem per aprehendre el món són les classificacions. Però el bitxo ens demostra que no tot és classificable. No tot entra en els nostres esquemes ni ha de tenir raó per fer-ho: els esquemes són simplement instruments de la ment per aclarir-se en el caos que l'envolta (que, per cert, no deixa de ser caos).

Llavors? És animal o és planta? Sincerament: a mi què! Un cop la ment organitzada, puc viure. I allò realment important avui és que he sentit admiració per la troballa.

Si no fóra capaç de sentir-la, de què em servirien tanta inducció, deducció, anàlisi i raonaments?

(FOTO: ELPAÍS.COM)