L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

17 de gener del 2014

Retrats

Canal de Panamà. Obres. Sacyr, empresa espanyola. Sobrecost. Exigència a les autoritats panamenyes que l'abonen. Al·leguen que el govern panameny no els va informar bé, que les dades que els hi van donar sobre la ubicació de les primeres matèries, així com de la seua qualitat, no eren precisos i que, havent-hi confiat, la solució dels problemes que se n'han derivat ha generat un sobrecost... de 1000 milions d'euros! Més d'un terç del pressupost inicial!

D'entrada, es demostren incompetents: signen un contracte milionari, del qual dependran milers de treballadors, i ni tan sols es prenen la molèstia d'estudiar les condicions del mateix ni si podran acomplir-lo amb les condicions pactades? Tants tècnics i directius com tindran contractats! Però això no és el tema: els importa un rave. Segurament sabien de sobres que es quedarien curts de diners, però s'asseguraven el contracte passant per davant d'empreses més serioses. 

I és que el més important és que la notícia ens ha deixat retratats com a país: Sacyr pensava que arreu del món les coses funcionen com a Espanya, on les empreses de l'oligarquia econòmica s'oferixen a preu de puta per fer les obres públiques, i després, en havent-se assegurat el contracte, van inflant el pressupost que havien demanat fins que aconsegueixen embutxacar-se un bon pessic de milions que no se sap mai massa bé on van. Sobrecostos que poden duplicar, triplicar o quadruplicar el pressupost inicial! "Acompleixen" la llei, però al mateix temps se'ns pixen a la boca i diuen que plou.

Que el govern espanyol ha intervingut en la "negociació" entre l'empresa i el govern de Panamà? Que han "assegurat" que en ningun cas destinarien diners públics a solucionar l'afer de la constructora amb l'excusa de la Marca España? Ens els podem creure? Ja ho veiem venir: ens roben per tots els costats a casa, i a més, aconsegueixen amb trampes contractes a l'exterior i si els falta pasta, la posem també nosaltres. Negoci rodó!

Com? Que el màxim accionista de Sacyr és net d'un ministre d'indústria franquista? Fan falta més dades per saber en quin tipus de "democràcia" vivim? Que és aquesta democràcia la que posen com excusa per parar el moviment independentista? Quin fàstic! 

A Panamà algú ha dit que els espanyols creiem que allà encara duen plomes al cap. No, no és això. Més aviat el que crec que ha passat és que la nostra classe dirigent, l'oligarquia econòmica i política, s'ha cregut que és demòcrata i civilitzada com ací ens volen fer creure que són, i resulta que s'han quedat amb el cul a l'aire. Perquè, valga'm Déu, allà la gent no és tan imbècil com per consentir-los aquests tripijocs.