L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

22 de juliol del 2015

Els Pallars (15): llocs de novel·la

JO CONFESSO


Jaume Cabré converteix Sant Pere del Burgal, situat en un indret privilegiat a la vall de la Noguera Pallaresa, en el punt d'unió de les diferents històries esdevingudes en diferents moments del temps al voltant d'un violí. Un dels moments més emotius de la novel·la és quan el darrer monjo ha d'abandonar el cenobi després de la mort del prior...

Sant Pere del Burgal se situa en un lloc bellíssim. Malgrat que es conserven només algunes parts de l'església, no ha perdut interès arquitectònic: la del Burgal és una de les esglésies romàniques de Catalunya que té un absis orientat a ponent, a banda dels tres absis de llevant. L'altra església que té aquesta característica és la de l'abadia d'Arles de Tec.

Absis occidental, de doble altura
Arcades que separaven les dues naus de l'església
Absis orientals
LES VEUS DEL PAMANO

La Vall d'Àssua, escenari de la crua història que relata l'autor a la novel·la. Vaig passejar-me per la part que no coneixia: una ruta per Escàs, Caregue, Llessui i Altron. Els paisatges són del tot captivadors, i a Llessui trobareu una altra raresa arquitectònica: un campanar que dóna entrada a una església assolada.

Per cert, ambdues novel·les entren dins de la meua llista de llibres predilectes!

Escàs
Caregue
Llessui
Retaule ceràmic de la façana de Sant Pere de Llessui
Campanar-portada de Sant Pere de Llessui
Torre campanar d'Altron