L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

15 de juliol del 2015

Els Pallars (6): una flameta que no s'apaga

La producció de la sal a Gerri no té res a veure amb la de Cardona: allà, són les vetes de sal que han aflorat a la superfície empesos per les forces orogèniques; a Gerri, és un deu d'aigua salada, amb un grau de salinitat força elevat, el que ha permès durant segles extreure sal tot assecant l'aigua a les salines, grans terrasses de pedra impermeabilitzades amb fang que s'estenien a ambdós marges de la Noguera Pallaresa. Les salines de Gerri foren una font de riquesa durant segles per al monestir. Després de la desamortització, els seus habitants continuaren amb l'obtenció de sal, i fundaren una cooperativa.

Avui, però, de tot allò gairebé no queda res. Difícil competir amb la sal marina, més fàcil d'obtenir i, per tant, més barata. A més, la Noguera s'endugué la major part de les salines durant les darreres gran riuades: 1902, 1937-38 (provocades per l'exercit franquista, per dificultar l'avanç republicà a l'Ebre), 1982.

Però res de tot això és impediment per a què un grapat de persones mantinguen en funcionament un parell de terrasses, de vegades més, durant l'estiu, la millor època per obtenir la sal. La bomba i la sènia que s'utilitzaven antigament per fer pujar l'aigua de la font no funcionen, però han instal·lat nous mecanismes provisionals, amb ànim de restaurar els antics. La Generalitat ha invertit en el Museu de la Sal, instal·lat a l'antic Alfolí o magatzem de sal. I hi ha ganes que tornen a funcionar almenys les terrasses que el riu no s'ha emportat, que són les que queden al marge dret del riu, just a sota del poble.

Per conèixer tot això només cal trucar a la guia i concertar visita. T'atendrà molt bé i t'explicarà tot amb pèls i senyals. Et transmetrà, sobretot, les ganes que tot això no es perda: una flameta que no s'apaga i que té voluntat de donar a conèixer allò que estima.

Per cert, si hi aneu, feu el favor de comprar un potet de sal de Gerri. No té res a veure amb la que estem acostumats!

Alfolí, o magatzem de la sal
Deu d'aigua salina

Bomba, segle XX


Estris utilitzats tradicionalment en l'obtenció de la sal
Terrassa en funcionament. La sal ja ha començat a cristal·litzar.