L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

16 de juliol del 2015

Els Pallars (9): ascensió i pedres

Fins al coll d'Amitges, l'ascensió va ser idíl·lica: el Bassiero ens protegia del sol, i a tothora vam caminar per l'ombra. Ara, el camí era un poc dur: de vegades calia avançar entre còdols i roques. Arribats al coll, unes vistes espectaculars, que van millorar en ascendir fins al cim d'Amitges (2.848 m): a l'est, la Pica d'Estats. Al nord, la carena del Pirineu axial. A l'est, la Vall d'Aran, el Massís de Maladeta, els Bessiberris, la Punta Alta de Comalesbienes... Al sud, el Subenuix, el Portarró, Peguera, Mainera... El dia era claríssim i es podia estudiar tota la geografia pirinenca.

Tornàrem al coll per fer el Tuc de Saboredo (2.829 m). Una nova perspectiva de les valls properes, esguitades d'estanys i estanyols. La baixada fou una mica improvisada, atès que vam trobar algunes congestes i no dúiem grampons... Pedra, pedra, pedra. La P. ho explicava molt bé, ja al refugi, a una anglesa: our Pyrenees have more rocks. All is rocks! The biggest mountains, all rocks! I sí: arribats a la cota 2.000, el bosc desapareix per donar pas, gairebé sempre, a un espectacle desolador de roca gairebé nua. Només les flors i altres herbes, bellíssimes, trenquen aquesta duresa. Un paisatge que, junt amb l'esforç físic, les dificultats que van eixint i tot el que es va veient, transmet unes sensacions molt gratificants. Difícil de descriure-les: cal viure-ho!

Privilegi de dinar de calent al refugi i, abans dels cotxes, una nova sorpresa: col·locar-se a sota del gran salt d'aigua de Ratera. Espectacular.

I a l'aparcament, fi de l'excursió amb el CEC. De nou la solitud de les valls... Ben satisfet, però, per una ascensió que havia estat, als meus ulls, perfecta.

Els Encantats reflectits a l'estany d'Amitges

Als peus del Saboredo
Les agulles d'Amitges, des del darrere.
Al l'esquerra, Peguera; a la dreta, Subenuix.
Al coll d'Amitges
En primer terme, el Montardo, presidint la Vall d'Arties. Al fons, la Maladeta.
Esquerra: Bessiberris i Comaloforno. A la dreta, Aneto i Maladeta.
Vistos des del cim d'Amitges
Estany Gelat de l'Illa. Vall de Gerber
Primer terme: Tuc de Saboredo. Darrere, Pic de Ratera. Al fons,
Punta Alta de Comalesbienes. Fou el meu primer 3000!
Al Pic d'Amitges
Al Tuc de Saboredo

Estanys de Saboredo. Al fons, la Vall d'Aran, emboirada.
A l'esquerra, Montardo.



Encara al Tuc de Saboredo.
Baixant
Als peus de les Agulles d'Amitges

Marcòlic: què bonic, no?
Lliri
Pas d'aigua entre els estanys de Munyidera i d'Amitges



A la cascada de Ratera






I de nou a l'avetosa.