L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

24 d’agost del 2018

Aquí no hay nada: man sieht nur, was man weiß


Quan vaig veure aquest eslògan publicitari a una revista a l’avió de tornada, vaig recordar el matrimoni que, al palau Mirabell de Salzburg, afirmava una mica decebut: -No hay nada. Vaya, aquí no hay nada... Solo el salón ése...-. Com que aqueix matí el palau romania tancat, a migdia vaig tornar a travessar la ciutat justament per veure “eso que no era nada”: un dels primers exemples de l’esperit rococó a Àustria i Europa. I és que si paga la pena visitar el palau Mirabell, actual seu de l’ajuntament de Salzburg, és justament per l’escala de marbre, decorada amb escultures d’àngels que juguen sobre volutes: cada àngel té una postura i una actitud diferent. Totes, però, s’allunyen de la seriositat i la gravetat del barroc, i prenen un aire més aviat desenfadat i desimbolt que és el que marcarà la decoració rococó. Potser que el caràcter greu i sublim del Romanticisme siga una reacció a aquesta actitud dels àngels del rococó, que semblen cansats d’haver de posar greus i consternats en les escenografies barroques, tan religioses com profanes. Un truc per distingir el barroc del rococó pots ser aquest: mentre que els angelots del barroc miren seriosos l’espectador i assenyalen allò transcendental que es representa darrere d’ells –la glòria de la monarquia, el martiri d’un sant o la glòria celestial-, l’angelot rococó sembla desentendre’s del que s’hi representa i juga amb el vestit o a posar-se el barret del sant que anuncia, greu, el seu missatge tan i tan important, com si la cosa no anara amb ell. A Mirabell, doncs, el centre és l’escala i el seu passamans amb els seus putti, que semblen espectadors que jutgen, divertits i irònics, els visitants.

La decepció del matrimoni del palau Mirabell em va fer pensar en quantes coses no m’estaria perdent, al viatge i a la vida, justament per desconeixement. Perquè si havia llegit les paraules que José Pijoán dedica a l’escala del palau de Salzburg a la Summa Artis, ben de segur que havia passat pel costat de moltes coses sobre les quals no havia parat atenció per desconeixement. I això fa molta pena, no creieu? Perquè només podem veure o reconèixer allò que sabem, i només podem estimar allò que coneixem. I per això deteste tant les teories pseudopedagògiques que, per posar aparentment el “xiquet” al centre de l’educació, posen el coneixement en un segon terme per posar-hi no el xiquet, com afirmen, sinó el model de persona que un sistema econòmic tan injust i pervers com el nostre demanda: ignorant, manipulable, que accepte com a inevitable el que el sistema li posa al davant i que veja imprescindibles i necessaris els productes que el mercat li oferix.

Salzburg és espectacular! És a només dues hores en tren de Viena –viatge que ja paga la pena per sí sol- i ofereix al visitant un bon grapat de sorpreses: el pis on va nàixer Mozart i la casa on va viure la seva família durant molts anys, el castell, les catacumbes i el cementeri de Sant Pere, el carrer comercial de la Getreidegasse i un munt de places i racons... És tan bonica que, de camí a l’estació, encara vaig tindre ànim, cansat com estava, de pujar les escales cap al mirador dels caputxins per tenir una última, i inoblidable, vista sobre la ciutat i el riu. Ah! També recordaré sempre com se’m van saltar les llàgrimes a les catacumbes: l’entrada només val 2 euros... Acostumat com estava fins al moment de pagar 12, 15 o 20 euros per una entrada a qualsevol lloc, no vaig poder evitar emocionar-me... És el que té ser pobret!

RUMB A SALZBURG: DE NOU AL TREN!






JARDINS DEL PALAU DE MIRABELL





LA TRINITAT




ACÍ NASQUÉ MOZART!






PASSEJANT PEL CENTRE

El Salz!


Getraidegasse


Casa on s'instal·là la família Mozart

FRANCISCANS




ABADIA I CEMENTERI DE SANT PERE

Es conserva la portada romànica, que dóna pas a un fastuós interior barroc.






Les catacumbes són en realitat abrics on vivien els eremites.
Em va recordar molt el santuari de la Balma de Sorita.





Vistes privilegiades des de les catacumbes
Catedral




DE NOU A MIRABELL PER VISITAR EL PALAU











  

CAP AL CASTELL







El més interessant és que les estances gòtiques dels bisbes
mai no han estat reformades.





CAP AL MIRADOR DELS CAPUTXINS, ACOMIADANT-ME DE SALZBRUG





Darrers contraforts dels Alps

Església de la Universitat.