L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

21 d’agost del 2018

El Castell de Praga



En Praga hi ha dos llocs on els turistes semblen concentrar-se, com si els atraguera alguna força estranya: el pont de Carles i el castell. I ja els que no hi caben s’apropen a la plaça de la Ciutat Antiga a menjar-se un gelat. Però tornem al castell: és tanta la afluència de turistes que la visita esdevé fins i tot desagradable en alguns moments. Especialment a la catedral, on hi ha un ambient de mercat: gent cridant, dient bajanades, badant sense mirar on xafa. 

El castell, però, esdevé una visita obligada: la basílica romànica de Sant Jordi, l’esplendor del gòtic francès a Sant Vit, l’antic palau i el saló Vladislav, amb la seua genial arquitectura, la famosa finestra on es van produir les defenestracions de Praga –la darrera, inici de la Guerra dels Trenta Anys-, són de visita obligada. Jo vaig optar per aïllar-me escoltant música mentre anava d’ací cap allà: la gent se’m va fer més suportable. I al final trobí en el mateix castell dos llocs ben tranquils: el tresor de la catedral i la Galeria Pictòrica, que reuneix la col·lecció del rei Rodolf II de Bohèmia i on podem trobar obres de Rubens, Tintoretto, Tiziano, Veronese o Cranach el Vell. 

Si en acabant encara teniu temps i ganes, en sortir per la Porta Matthias, a mà esquerra, hi ha el Palau Schwarzenberg, que acull una col·lecció d’art barroc de Bohèmia i que forma part de la Galeria Nacional Txeca. És un museu interessantíssim i no massa gran, ideal per cloure una jornada per Malá Strana i el barri del castell. Allà vaig descobrir pintors del barroc de Bohèmia com Brandl, Platzer, Hartmann i Palko.

SANT VIT





















SALÓ VLADISLAV I ANTIC PALAU REIAL




VISTES DES DE L'EDIFICI DE LA CANCELLERIA







BASÍLICA DE SANT JORDI




Símbol de la reconciliació entre txecs i alemanys

CARRERÓ DAURAT








TRESOR DE SANT VIT



FONT

GALERIA PICTÒRICA DEL CASTELL

 Michieli: Apol·lo i Diana disparen als fills de Níobe
RUBENS: Anunciació
Tiziano
Cranach el Vell: Caterina i Bàrbara, fragment d'un retaule

Rubens: Reunió dels déus al Mont Olimp
Saraceni: Sant Sebestià

PALAU SCHWARZENBERG: Art barroc de Bohèmia


Ottavio Mosto: Arcàngel Sant Miquel. 1700
Brandl: Somni d'Elies


Palko: Sant Simó
Sant Donat, de Rohrbach