L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

19 de setembre del 2021

Art, en majúscules



Wiesenthal, en la seua biografia de Rilke, afirma que Lou Andreas-Salomé li va transmetre al poeta la idea que aprendre és la forma més bella de posseir. El món esdevé "nostre" en la mesura en què l'hem après: només hi reconeixem en ell allò que sabem. I no només coneixem amb l'intel·lecte, sinó també amb el cor, òrgan dels desigs, de les aspiracions, de les intuïcions. I de vegades passa que ens trobem amb quelcom que sintetitza tot això: la realitat i el desig, el prejudici i la superació. Llavors brolla una emoció grandíssima que és molt difícil d'explicar.

Això em va passar fa poques setmanes a la catedral de Terol. A la nau, la guia explicava la història de l'edifici, dels artesans mudèjars que s'encarregaren de crear la sostrada, del menyspreu que el sostre va patir a partir del XVIII (es va arribar a tapar amb una volta d'estil neoclàssic), de la destrucció que l'amenaçà durant la Guerra Civil. Les bigues i les fustes pintades allà dalt apareixien com elements bells i interessants, però encara una mica difusos.

Llavors vam pujar dalt, a la balconada que s'ha construït per poder contemplar aquesta sostrada excepcional. I llavors aparegué un retaule de la vida medieval impressionant i sublim: les creences i els mites, els estaments socials, bestiaris, elements naturals, esperances i idees (els artesans mudèjars, fins i tot, van omplir el sostre de sentències en àrab afirmant que "Alà és gran", però escrites invertides perquè passaren inadvertides). D'alguna manera, en la sostrada havia aparegut un ideal d'unió en l'art i en la bellesa d'una societat que en realitat estava fragmentada, enfrentada i plena de prejudicis.

Haguera recorregut mitja Europa per trobar una cosa semblant, i resulta que ho tenia al costat de casa. Només per contemplar aquestes fustes pintades cal visitar Terol alguna vegada en la vida.

Portada neomudéjar de la catedral
Torre mudéjar del temple
Detall de la torre
Cimbori de la catedral des del Museu de la Ciutat
Les fotografies no fan justícia a una obra tan impressionant!
Capella dels Sants Reis, retaule i cúpula
Retaule major, de Yoly
Cimbori
Anunciació, detall del retaule major
Capella de la Immaculada
Immaculada: detalls del retaule i cúpula
Retaule gòtic de la Coronació de la Mare
de Déu: Sant Miquel
Retaule gòtic de la Coronació de la Mare de Déu: Anunciació