L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

13 de setembre del 2021

Peracense


El castell de Peracense s'alça damunt d'un cingle situat en terres de frontera: els senyorius de Molina i Albarrasí per una banda, la comunitat aragonesa de Daroca per altra. Malgrat que la fortales és d'origen medieval, són visibles vestigis que testimonien el poblament del turó des de l'Edat del Bronze. Durant segles el lloc fou protagonista de diferents esdeveniments històrics. El Cerimoniós va utilitzar aquesta plaça forta per conquerir Albarrasí i incorporar-lo a la Corona. També jugà un paper clau en la Guerra dels Dos Peres. Més endavant, els liberals van utilitzar-lo com a plaça forta contra els carlins.

La major part del que s'observa avui és fruit d'una reconstrucció començada a finals dels anys vuitanta. No obstant, el castell no ha perdut l'encant, i són perfectament distingibles les parts antigues de les refetes. Les vistes són espectaculars i paga molt la pena passejar-se pels tres recintes emmurallats dels que consta la fortalesa.

Peracense és un dels castells més espectaculars i, alhora, més desconeguts de l'Aragó. Paga molt la pena la visita... No en quedareu decebuts!
Entorn de la veïna Ródenas: capricis geològics
En la base del mur es troben carreus ciclopis, segurament
d'època ibèrica
Accés al segon recinte emmurallat
Tercer recinte emmurallat: l'homenatge
Antiga capella i possible presó
Aljub del segon pati d'armes
Peracense i la vall del Jiloca
Restes del forn
Estança noble a la torre de l'homenatge
Aljub del recinte superior
Vall del Jiloca
Porta de la torre de l'homenatge
Ceràmica medieval trobada a la fortalesa
Gute Nacht! Canvien els colors...