L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

12 de setembre del 2021

Fa 7.000 anys...

 

Arquer observant la seva presa

Molt a prop d'Albarrasí hi ha el paratge protegit de "Los Pinares de Rodeno". És un bosc bellíssim de pi roig en el cor de la serra homònima. Però no només és bellíssim, sinó que existeix allà quelcom que el fa màgic: fa uns set mil anys transitaven per allà grups humans que van deixar art com a petjada. Així, arreu del paratge existeixen abrics on hi ha pintures rupestres que representen cèrvids, bòvids, èquids i figures humanes amb diferents tonalitats (roigs, negres i blancs). Hi ha una ruta de pocs quilòmetres i sense desnivell que recorre alguns d'aquests abrics fins el mirador del Puerto, des d'on es pot contemplar un bell panorama sobre les valls del Guadalaviar i del Jiloca.

El significat dels signes és evident: hom distingeix un arquer, un bou, un cavall, un cérvol. No obstant, el context que permet interpretar aqueixos signes s'ha difuminat en el temps; la interpretació que puguem donar-li només és una aproximació, ja que si bé podem capir el què i el com, se'ns escapa el per què i el per a què. Així, la pragmàtica dels símbols es basteix sobre hipòtesis de treball de les quals mai sabrem el grau de veritat que guarden. Eren mer divertiment o elements decoratius? Tenien una funció ritual, màgica, didàctica, religiosa? Parlaven en passat, en present o en futur? Com eren llegides i per qui? En quines circumstàncies?

És difícil saber-ho... Per això només ens resta badar pel paratge, i quedar-se bocabadats davant d'una representació d'un cavall de més de set mil anys d'antiguitat, que es diu ben aviat, conservada de casualitat i trobada, també, de manera fortuïta.

I si hi arribeu cansats com jo hi arribí, podeu aprofitar per fer una sesta a l'ombra dels pins on segurament algú ja la va dormir fa set mil·lennis... que es diu aviat!

Bòvids a l'abric de la "Cocinilla del Obispo"
Arquer
Cavall de l'abric de "los dos Caballos"
Bòvid de l'abric "del medio Caballo"
Cavall del mateix abric, del qual rep nom
Abric "del Ciervo".