L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

29 de març del 2009

1 hora.




Un hora d'apagada general pel canvi climàtic. Sidney, Kuala Lumpur, Bombay, Pekín, Manila, Londres, Paris, Madrid, Barcelona... El gest està bé per prendre consciència, però estiguent a les fosques ahir em va venir una pregunta al cap. En molts àmbits de la vida quotidiana de la gent s'ha legislat per canviar els nostres usos i costums (llei del tabac, oci nocturn, horaris comercials, la punyetera velocitat variable a l'àrea metropolitana...). Com és que davant d'un tema tan vital per al nostre planeta com l'ús responsable de l'energia, tothom feia el gest però ningú posa el tema sobre la taula (del legislador)? Hem d'esperar la bona voluntat de la gent i dels empresaris? Nyas!

Si ahir el món va sobreviure un hora sense que els seus edificis monumentals estiguessin il·luminats, supose que podria viure així habitualment. Començant per ahí podríem revisar tots els usos i costums que suposen una despesa inútil d'energia. I legislar al respecte. I comence jo ara mateix! Sí, que tinc el llum gran de l'habitació engegat i no sé per a què!

De nit, des de l'espai, l'espectacle que ofereixen els països rics em sembla trist: una il·lustració clara de com estem xuplant-li la sang al planeta. Sí a les campanyes de conscienciació. Però també fets concrets, propostes concretes, que ens obliguin a moure fitxa.