L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

30 d’octubre del 2011

Sinestèsies

Per casualitat trobí un poema de Joan Maragall sobre la tardor. El vocabulari poc comú, però no massa complicat... És un poema que et transmet la tardor a través de tots els sentits: parla de les sensacions del vent fred sobre la pell, del gust i olor de les castanyes, dels colors i la llum dels dies tardorencs, del so de l'oreig i les fulles quan cauen. 

En principi, treball feixuc i poc productiu. Cares de pòquer i llacunes mentals. Què volia dir...? Sense resposta. Però un dia vingué en S. amb un somriure d'orella a orella arremangant-se la màniga i ensenyant-me la pell del braç mentre em deia: -comença com un gran ressecament... com diu el poema! Se m'ha assecat la pell del braç-. Dos dies després una nena comentava que havia vist un cap-tard violeta a Montjuïc: com el del poema.

I a poc a poc el poema ha calat. L'han après (alguns encara en procés) i, el que és més important, han après a viure les experiències quotidianes des d'un altre punt de vista: han sentit que tot allò que els hi passa està ple de bellesa. Que la poesia també hi parla. Que cal estar atents i tenir els ulls ben oberts per apreciar i valorar les coses que no són "importants", però que donen  sentit i bellesa al nostre ara i aquí.

Com ho fa la tardor i els seus espectacles.


1 comentari:

Anònim ha dit...

I és que per tal que un poema ens arribi al cor, no depèn del "nivell" del receptor, ni del vocabulari o dificultat "tècnica" del poema, sinó més aviat de l'actitud del lector-recitador, per una banda, i per altra, de la capacitat de la poesia de despertar sentiments, records, desitjos, sensacions... que viatgen sempre, adormits, dins de nosaltres i que sempre ens acompanyen.