L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

25 de febrer del 2016

Montpelhièr


Per a què? Per a què posar a hora el rellotge de la Prefectura, si cadascú ja té el seu rellotge de polsera, el seu mòbil? Quina utilitat li podem veure a hores d'ara? Al mateix temps, no és un tant decadent, desolador i antiestètic trobar-se una torre, un edifici oficial, amb un rellotge parat? L'escena em va resultar força curiosa. I l'acte de tenir el rellotge a hora en tan imponent façana no deixa de ser tota una metàfora en un món que tendeix a l'individualisme i l'anihilament de tot lligam que ens unisca amb la col·lectivitat. Tant els que tenen a veure amb la identitat com en la finalitat. Perquè malgrat la Postmodernitat, el liberalisme dut a l'extrem i un món que només pensa el progrés en termes de benestar individual, el passat, l'Humanisme, la Ciència i la reflexió sobre el sentit de tot plegat -bé filosòfica, bé teològica- es colen ara i adés d'una manera o altra en la nostra realitat, i ens recorden que sense tenir-los en compte correm molts perills. Que cal mirar-hi l'hora de tant en tant per recordar qui som, d'on venim i pensar cap a on volem anar.

Montpelhièr. Entrar a la ciutat un dilluns de matí en un dia feiner és una experiència realment atordidora: trànsit, embussos, soroll, lletjor arreu. Però després d'aparcar, el passeig pel centre històric em va descobrir una ciutat deliciosa, atraient i ben interessant. No em va decebre gens ni mica: el barri de Sant Roc, ple de restaurants i botigues; la catedral, amb el seu estranyíssim porxo; el Jardí de les Plantes, el primer jardí botànic de França i la més antiga de les facultats de medicina del vell continent; el Passeig de Peyrou i l'aqüeducte de Sant Climent; la Torre Babota i altres vestigis medievals de la ciutat que va veure nàixer Jaume I; l'animació de la plaça de les Comèdies i els voltants... Tot plegat, em va resultar una experiència agradable i plena de sorpreses. 

Com que era dilluns, tant el Museu Fabré com el Jardís de les Plantes eren tancats. Així doncs, tinc un bon pretext per tornar-hi!

El rellotge de la Prefectura, per fi, a hora.
Mesclant realitat i irrealitat
Passat amb present

Aqüeducte de Sant Climent, amb desenes d'arcades (s. XVII)
Vistes des del Passeig de Peyrou
Poc més podem demanar a un matí d'hivern

Rei Sol

Palau de Justícia
Occitània... al capdavall



Algunes perspectives del Jardí de les Plantes

Font de la plaça de Comèdies

Catedral de Sant Pere

Presbiteri neogòtic de la catedral
Torre Babota



Antiga església dels dominicans

Bassa de Peyrou