L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

28 de novembre del 2008

Ací es viu millor.


Enric Morera (Compromís - BLOC), a les Corts Valencianes, presenta una moció per assegurar que els alumnes que ara acaben la primària havent estudiat en valencià, en passar a secundària vegen garantit el seu dret a l'escolarització en aquesta llengua, i no quede en orris la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, la qual fa enguany el seu 25è aniversari. La recolzaren els altres grups, tret del PP. Diu que na Yolanda García (PP) "rechazó la moción de Morera porque incluía la posibilidad de compartir con Cataluña y Baleares el doblaje de películas de televisión para "fomentar el contacto entre los hablantes de las diversas variedades de nuestra lengua". "Con la excusa del valenciano, quiere catalanizarnos", defendió García entre el delirio de sus compañeros".
Encara estem així? Després de tants anys de fer-se el llonguis, ara que les estadístiques diuen que la llengua recula a passos de gegant a València, encara no estan contents? No s'han fet les lleis per acomplir-se? Catalanizarnos... Què voldrà dir per a ells catalanitzar-nos? Garantir els drets lingüístics dels catalonaparlants, com es fa a Catalunya? Amb aquest argument tan ignorant, populista i manipulador, no pretenen altra cosa: anar fotent els pocs àmbits d'ús que el valencià havia tornat a guanyar al País i afavorir els parlants del castellà.
Siga com siga, "por no catalanizarnos" 100.000 alumnes de primària l'any vinent no rebran les classes en català (o valencià, com vulguem dir-li). Diuen estar a favor d'un bilingüisme no imposat... Però no han tingut miraments en imposar l'anglès per boicotejar Educació per la Ciutadania. Que no ens prenguin el pèl i que diguen les coses pel seu nom: són antivalencians!
Quina creu! Espere que interpreteu el meu somriure cínic quan em pregunteu per què penso que a Catalunya es viu millor que a València. És obvi: aquí almenys es pot ser valencià. Sense complexes ni miraments. I sense haver de suplicar que s'acomplesquen els drets lingüístics dels que no parlem castellà.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Ahir La Ribera deixà de veure TV3. Ara s'apanyaran sols amb Canaln-ou. No siga cosa que aprenguen alguna cosa de trellat. Visca la incultura! Visca el tafaneig! Visca el despilfarro de diners públics!

Merda de País!

Anònim ha dit...

Dos comentarios:

A día de hoy Valencia y Cataluña todavía son comunidades pertenecientes a España (el cual si que es un País) así que llama a las cosas por su nombre.

Existe una ley que regula la emisión de las televisiones autonómicas, Cataluña y Valencia no son la misma Comunidad Autónoma así que me parece normal y razonable que TV3 no se pueda emitir en Valencia, pero no por ser catalana si no por el mismo motivo que no podemos ver la televisión autonómica de Galicia.

Y ya para concluir me parece muy triste que reniegues de tu tierra, Valencia.

Un saludo y espero que estas palabras te hagan reflexionar.

andr0mina ha dit...

Un sap la realitat que té i la realitat que anhela, i pot parlar en els termes que crega convenients.
En cap moment he renegat de la meva terra. He constatat que allà no puc ser valencià perquè contínuament es transgredeixen els meus drets lingüístics, se m'obliga a canviar de llengua en pro d'una "educación", ni tan sols els estudiants veuen garantits el seu dret a rebre l'educació en la llengua que trien (que no ha de ser necessàriament la seua, hi ha molts castellanoparlants que opten per escolaritzar-se en la línia en valencià). Havent tingut l'oportunitat de contrastar la realitat valenciana amb la catalana, he fet la meua tria.
M'estime València pot ser més que tu, i em sent espanyol, però crec que no concep Espanya igual que tu. Si per ser espanyol haig de renunciar a ser valencià, preferesc renunciar a ser espanyol, sincerament.
La Llei moltes vegades s'utilitza com a pretext per aconseguir altres objectius. L'objectiu de tallar les emissions de TV3 al País Valencià (terme molt més antic que Comunidad Valenciana -de regantes, de amantes de la horchata y de la chufa o qué se yo de qué es comunidad-)no és altre que evitar intercanvis lingüístics amb les altres comunitats amb les quals compartim llengua, per evitar així de passada que es conega la realitat d'aquests llocs, que és ben diferent de la que existeix a València.
Jo sóc valencià, de la Ribera, i done classes a Barcelona. No he tingut cap problema d'integració "lingüística". Ni els meus alumnes tampoc: hom diu que semblen ser de Lleida, perquè se'ls pren el meu "deje" valencià. Quan llegesc notícies com la d'avui se'm plena el cor de tristesa, perquè amb polítiques com la del PP en pocs decenis no quedarà ni un valencianoparlant en esa tierra tan maravillosamente valensiana que es Valencia con la horchata, las falleras y las chufas.
Per què tot ha de quedar-se en el folklore?

Anònim ha dit...

CONSEQÜÈNCIES DEL GOVERN DEL PP

Evolución lingüística en las zonas consideradas históricamente valencianohablantes[19]
Año Cast. Valencià Bilingüe Otros
1989 49,6% 45,8% 4,5% 0,1%
1992 45,0% 50,4% 4,6% 0,0%
1995 47,2% 50,0% 2,8% 0,0%
2005 54,5% 36,4% 6,2% 2,9%
2008 56,8% 32,3% 7,6% 3,3%